Почетна » Сећате се породице Гаћеша и њихових природно зачетих четворки: Сада три оболеле девојчице бију животну битку, потребна им је наша помоћ

Сећате се породице Гаћеша и њихових природно зачетих четворки: Сада три оболеле девојчице бију животну битку, потребна им је наша помоћ

од Други Пишу
0 коментар

Сећате ли се породице Гаћеша, која је око Ускрса 2022. године потпуно неочекивано добила четворке, прве у Београду зачете природним путем. После највеће среће у животу, дешава им се највећа животна борба – три девојчице оболеле су од тешке болести и потребна им је наша помоћ.

Пре две године, нешто после Ускрса, екипа РТС-а била је први пут у породичном дому Гаћеша. Тада су чекали да Ирис, Инда, Ирина и Ина дођу са Института за неонатологију, где су боравиле неколико месеци пошто су превремено рођене.

Потребна им је наша помоћ.

Пре две године, нешто после Ускрса, екипа РТС-а била је први пут у породичном дому Гаћеша. Тада су чекали да Ирис, Инда, Ирина и Ина дођу са Института за неонатологију, где су боравиле неколико месеци пошто су превремено рођене.

Посетили су их и у августу исте године, када је коначно цела породица била на окупу. Иако им од тада дани изгледају као на траци, све им је било потаман до октобра прошле године.

Тада су сазнали да Ирис, Инда и Ирина болују од церебралне парализе и да им је неопходна трансплантација матичних ћелија.

„Од тога да је физиотерапеут долазио од три до четири пута недељно до тога да идемо сваки дан. Од онога што смо мислили да је кашњење у развоју дошли смо до озбиљне дијагнозе. Иако церебрална парализа није болест већ стање, из дана у дан се трудимо да то променимо, да њих три стану на ноге и да проходају“, каже Марија Гаћеша.

Како можемо помоћи
Пре десет дана урађена им је прва трансплантација матичних ћелија. Рано је још за прогнозе, али родитељима се чини да су девојчице мало боље.

„Средства прикупљамо за наредне циклусе трансплантације матичних ћелија, свакодневно вежбање у наредних годину дана са физиотерапеутима који имају искуство у борби са церебралном парализом. А када њихов напредак дозволи и за специјалне третмане у Ренону у Аустрију, реномираној клиници за физиотерапеутске третмане деце са церебралном парализом“, наводи Ђорђе Гаћеша.

Марија и Ђорђе имају и Ину, која је рођена истог дана када и Ирис, Инда и Ирина и она је здрава.

Најстарија је Искра, има четири године и редовно помаже секама.

За даље лечење потребно је око 98.000 евра, а до сада је прикупљено милион и двеста динара. Можете им помоћи слањем СМС-а 1637 на број 3030, као и уплатама на рачуне.

Foto: Alkom – Aleksandar Rakic

Ртс/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар