Почетна » “Семафор загађења” постављен у Смедереву

“Семафор загађења” постављен у Смедереву

од admin
0 коментар
uygyug

 

Прошле године “Црвени беџеви” заједно са грађанима прикупили су скоро 5.000 потписа како би проблем аерозагађења у Смедереву био решен. Они су од руководства града тражили да дају тачне информације о загађењу ваздуха и укључе грађане у доношење одлука по питању побољшања квалитета ваздуха.

 Како истиче једна од чланица иницијативе “Црвени беџеви” Наташа Рашковић грађани су потписивали четири тачке Декларације за чист ваздух. За две од четири тачке направљен је помак – градоначелник је иницирао израду елабората за котларнице и убрзам је процес прикључивања на гас.

“Ми имамо 12 котларница на мазут, чак су одвојили средства за једну котларницу да је конвертују. Убрзан је процес прикључивања грађана на гас, да се убрза процес гасификације.”, наводи Рашковићева.

Ово јесте велики напредак, кажу у удружењу “Про.ток21” које је и покренуло иницијативу. Ипак, додају да две важне тачке које се тичу постављања ЛЕД екрана са информацијама о степену загађења и заштите од индустријског извора загађења, нису разматране.

 “Трећи и четврти члан те Декларације су изигнорисани. Један је везан за индустријско загађење од Железаре који није ни у домету наше градске управе, да будемо искрени. Али информисање грађана које смо захтевали у тој петицији путем ЛЕД екрана, потпуно је изигнорисано од градске управе”, истиче Рашковићева.

 Када су увидели да упркос бројним акцијама и кампањама Град неће ништа урадити по овом питању, решили су да то сами учине. Захваљујући грађанима, партнерима и цивилним организацијама, за само 17 дана скупили су 480.000 динара и сами поставили ЛЕД екран, тачније “семафор загађења” у центру града. Сада су подаци о загађењу ваздуха у Смедереву, који се мере на републичкој мерној станици, видно истакнути и видљиви свима који ту пролазе.

 “То јесте победа, јер можда не можете ви, нећете ви, али ево урадићемо ми. Не морамо на све да чекамо на Градску управу, с једне стране, а с друге стране овај семафор би требало да отвори врата и да се други отворе, да Градска управа другачије у наредном периоду”, истиче она.

 “Семафор загађења” – корак ка подизању еколошке свести

Покретачи ове акције сматрају да ће “семафор” допринети да се еколошка свест грађана унапреди, поготово у току грејне сезоне, када прораде котларнице.

uygyug

 

“Често је овде зелено, јер су искључене котларнице, дува ветар и пада киша. Лети буде и жут и црвен и то ће грађани видети временом и неминовно је да ће морати да дође до промене еколошке свести. Није свеједно када ви стално улазите и проверавате преко апликације какав је ваздух и када изађете у град са дететом и видите на ЛЕД екрану. Очекујемо да ће се суочити са истином, с једне стране, овај семафор ће помоћи да се расплете прича, да људи не мешају изворе загађења”.

 С друге стране, истичу, да је разлог загађења сложен јер постоји више извора. Велики проблем представљају котларнице, али и Железара која је у близини града одакле се голим оком може видети загађење.

 “Тренутно код Железаре сигурно није чист ваздух јер механичко загађење можете видети голим оком, па би требало мало да размислимо зашто тамо нема мерача, семафора… Загађење ваздуха у центру не зависи од Железаре и ми овде можемо да решимо што је у нашем дворишту – наше котларнице, гас. Како будемо боље разумели проблем, тако ћемо лакше да му приступамо и да га решавамо”, каже Рашковићева.

Семафор игра веома важну улогу и представља њихов први велики циљ и помак, јер су се укључили грађани, и тиме почели да учествују у разним активностима ове иницијативе. Доказ за то је да о еколошком темама и екологије све чешће говоре и представници градске власти.

 “Иако овим семафором загађења ви немате у тренутку одмах бољи ваздух, али имате један огроман потенцијал да се отворе врата, јер све што смо постигли за загађење ваздуха кроз све програме, ми смо постигли тако што смо грађанима дизали свест. Док нису грађани почели о томе да причају, учествују, потписују, да долазе на наше догађаје, никога од доносиоца одлука та тема није занимала, нити је та тема била у фокусу. Ипак можемо да кажемо да у овом тренутку градоначелник често спомиње екологију и еколошке теме. Па није то тек тако дошло и пало с неба. Можемо да очекујемо да како људи више буду знали и како се буду укључивали, да ће да расту и очекивања и самим тим и доносиоци одлука ће, ваљда, морати да предузму неке акције.”

 Помоћ коју су добили преко сајта промени.рс била је кључна, јер све што су пре тога радили као појединци био је интуитивни активизам, истиче Рашковићева.

 “Да бисмо одштампали материјале, беџеве и остало – све то има материјалну вредност и била је од пресудног значаја са једне стране, а са друге стране ни она не би значила да није било менторске подршке коју смо имали, јер смо потпуно нови били у целој овој причи и отворило нам је видике како све грађани могу и на које начине да користе грађанске алате и учествују у креирању друштва. Имали смо много саветодавних састанака и доста корисних тренинга”, додаје.

 Зато сада апелују да грађани покрећу теме које су њима блиске, програме и идеје, јер за то постоји менторска и финансијска подршка. У овом удружењу истичу да је на свима нама да мењамо друштво, а да у томе нисмо сами.

 

Фото: МРЦН   Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nineteen − 4 =