Почетна » Сеоба народа кроз Зајечар

Сеоба народа кроз Зајечар

од admin
0 коментар

Навала миграната са блиског истока на исток Србије из правца Бугарске. Неће бити ванредне ситуације, ни прихватилишта

ЗБОГ повећаног броја миграната у Зајечару неће бити увођена ванредна ситуација, нити има потребе да се због тога диже паника, изјавио је Александар Вулин, министар за рад, борачка и социјална питања.

– Тачно је да на граници са Бугарском, према нашим подацима, има око 40.000 миграната, који су спремни да уђу у Србију и покушају да се кроз нашу земљу докопају неке од држава западне Европе – прецизирао је Вулин. – Међутим, Србија није направила проблем са мигрантима, али нам је запало да га решавамо, и зато очекујемо помоћ свих релевантних организација.

Вулин је најавио да ће у Зајечар ургентно бити упућена помоћ у храни, лековима, води и људству, како би се проблем са мигрантима лакше решио.

– У Зајечару, који је после Прешева први на удару миграната, неће бити грађен прихватни центар, јер не видимо коју би он сврху имао. Такође, Србија према својим суседима неће подизати зидове, јер се тиме проблем не решава, већ продубљује – казао је министар.

Он каже да о томе најбоље сведочи чињеница да је Бугарска подигла зид на граници са Турском, како би спречила улазак миграната – али, све што су постигли било је да су се појавиле криминалне групе, које за новац превозе мигранте кроз ту земљу и тиме чине ситуацију још тежом.

– Ако се томе дода и чињеница да се на граници са Турском налази два милиона избеглица из Сирије, јасно је да је проблем миграната не само наш, већ целе Европе – поручио је Вулин.

У центру Зајечара затекли смо групу миграната, међу којима је било и жена са малом децом.

– Пошли смо из Ирака пре три месеца – казао нам је један од њих. – Прошли смо кроз Турску и Македонију и циљ нам је да се докопамо Немачке.

МАЂАРСКА: ЗИД ДО 30. НОВЕМБРА

ВОЈСКА Мађарске има све потребне вештине да изгради ограду дуж границе са Србијом, како би зауставила масовни прилив илегалних миграната, изјавио је министар одбране Чаба Хенде. На конференцији за штампу У Морохалому, у непосредној близини границе, где се гради узорак дела ограде, Хенде је рекао да је 900 војника укључено у изградњу. Рок за завршетак је 30. новембар.

Љ. ТРИФУНОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eighteen − sixteen =