Почетна » СЕОС:Рековац: Наставак истражних радова (литијум, бор, пратећа асоцијација елемената)

СЕОС:Рековац: Наставак истражних радова (литијум, бор, пратећа асоцијација елемената)

од Други Пишу
0 коментар

Упркос јаком отпору мештана општине Рековац, који су у великом броју потписали и локалну петицију али и Народну иницијативу за трајну забрану истраживања, експлоатације и прераде руда које садрже литијум, бор и пратећу асоцијацију метала на територији Републике Србије, компанија Балкан истраживања д.о.о. на све начине покушава да настави са активностима на територији рековачке општине и изврши још истражних бушотина. Поменута компанија добила одобрења за геолошка истраживања различитим решењима на укупној површини која износи готово половину површине територије наше општине (око 175 км2, површина општине је 366 км2) и у континуитету се наставља на територију општине Јагодина на још 99 км2.

Ова компанија има истоветна решења да, поред Рековца и Јагодине, истражује на територијама Прањана , Добриње и Којерића.

Подсећамо да је и локална Скупштина општине једногласно донела одлуку да се приступи допуни и измени Просторног плана општине како би се овакве активнсоти компанија стопирале. Процедура измене просторног плана је у завршној фази и поред  намерног одуговлачења процеса од стране општинског руководства.

Локална власт у општини Рековац  је ћутала о овим намерама и активностима компаније још од 2017. године. Нешто што је наводно за добробит државе и локалне заједнице се вешто крило од становника. Када се сазнало да се литијум и бор истражују на територији  општине мештани су блокадама спречили извођење треће бушотине у селу Драгово.  Вређање мештана и активиста да су незналице и квази еколози од стране геолога који ради за компанију  показује колика је њихова ароганција према животима обичних људи. На опаску да нас нико није питао шта желимо да развијамо у својим срединама, да једни од главних потенцијала  Србије јесу развој пољопривреде и туризма, очување природе  и да плодне и насељене територије не желимо да трајно уништимо зарад профита белосветских компанија а ми сами да постанемо еколошке избеглице, уз смех је уследила опаска да је то могуће у некој другој, уређеној држави, а не у Србији.  Да ли то значи да је наша држава уређена само за интересе страних корпорација којима представници власти шаком и капом кроје амбијент у коме несметано могу да екслоатишу наше ресурсе,  уз малу надокнаду и јефтину радну снагу и трајно загађују и уништавају прирпдну средину.

У међувремену компанија је упутила срамну опомену пред утужење двојици мештана села Драгова, насумице изабраних у којој им се прети да ће морати да исплате компанији одштету од по 140 000 евра за претпрљене пословне губитке који су наступили у периоду од октобра прошле године до сада. Не зна се шта је већа срамота и безобразлук, да ли што једна компанија трврди да су је готово упропастила два сељака из Драгова, да ли то што су чекали толико времена (вероватно јетребало сачекати изборе и формирање Владе) да некога оптуже за своје губитке и паушално одреде колико треба да им надокнаде мештани Драгова, или је већа брука и срамота да Влада Србије дозвољава да се овакво застрашивање и малтретирање врши над становницима ове земље.  Да не спомињемо да се у допису који је компанија упутила Општини Рековац тврди да њихови плаћеници добијају претње, а заправо је супротно од тога. Зашто врла компанија не каже како су на превару издејствовали сагласност власника парцеле на којој желе да врше истраживања, говорећи неуком човеку да они не траже литијум него бор, и да су ту сви папири где се држава и председник Општине слажу, па зашто би он кочио просперитет ове земље.

Након ових у неетичких дописа компанија је покушала да на друге начине изврши притиске на локалну самоуптаву шаљући им допис у коме најављују наставак извођења истражних бушотина, на шта по Закону имају права, тражећи да општина о трошку компаније формира трочлану комисију која че даноноћно да надзире радове и спочитавајући општини да од такси које је компанија уплатила и локални буџет има користи. Такође, нуде гаранцију од 100 000 евра у случају да до загађења дође приликом извођења бушотина.   На то су добили одговор да не постоји  законски основ за формирање заједничке комисије за стручни надзор над вршењем геолошких радова , јер је то заправи надлежност Министартсва рударства и енергетике Републике Србије. Зашто се компанија обраћа локалној самоуправи коју нико ни за шта није питао и која нема капацитета нити ингиренција за такав надзор, а не обраћа се надлежном Министартсву које је издало решења. На основу чега је компанија проценила да је 100 000 евра довољно да се покрије евентуална штета која би загађењем настала? Сад знамо колико коштају љуско здравље и природа у селу Драгову.

 

 

Мештани општине Рековац , али и све чланице СЕОСа желе да поруче компанији ББМ, Министарству рударства и енергетике и свим осталим представницима власти надлежним и ненадлежним који у хору понављају мантру да је литијум гориво 21. века и да нам је то развојна шанса:

  1. Трвдње да се мали проценат истражних подручја претвори у руднике није чињеница која нас занима. Ми нашим завичајима нећемо лицитирати и чекати да стране корпорације се острве на наше плодне њиве, водотокове и здравље и будућност људи
  2. Тврдња да би мишљење локалне заједнице било од пресудног значаја , али у некој другој држави је тачна. Надлежно Министарство и Влада је одавно тзребало да изврше ревизију свих истражних одобрења у складу са мишљењем локланих самоуправа, тј. становника тих подручја, а не да неконтролисано издају још нових поред постојећих, као да је наша земља на некој распродаји, па ко шта воли нек изволи.
  3. Ми нисмо дивљаци неписмени, нити неко ко жели да живи у средњем веку као што нас карактеришу. Ми смо људи домаћини, искрене патриоте који не желе да ова земља буде унипштена да би ЕУ, САД или ко год, спроводио замишљену зелену агенду , која се заснива на томе да неке земље и предели буду жртвовани.
  4. Никакви притисци, претње и перфидно исцрпљивање људи вам неће уродити плодом, па предлажемо да што хитније почнете да радите у интересу Србије

ЗНАМО ДА НЕ ДАМО!

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар