Почетна » Синдикат лекара и фармацеута Србије подржао протесте „Један од пет милиона“

Синдикат лекара и фармацеута Србије подржао протесте „Један од пет милиона“

од admin
0 коментар

 

Синдикат је у отвореном писму подршке протестима позвао чланове, симпатизере, пацијенте и грађане да их подрже у борби за бољи здравствени систем у Србији, који је урушен због чега све више здравствених радника напушта земљу.
 
„Урушава се кроз забрану запошљавања здравствених радника, која је и даље на снази упркос мањку кадра. Повећани обим посла, необавештеност и позиција на првој линији на којој се пацијенти срећу са здравственим системом, често доводи до сукоба и напада на здравствене раднике“, навео је Синдикат лекара и фармацеута Србије.
 
Навели су да су „за организацију здравствене заштите одговорни министар здравља и директори које он поставља, а да је министар здравља Златибор Лончар у три мандата показао да за тај посао није способан“.
 
„Доказ је огроман број пацијената по једном лекару, неједнака и недовољна доступност здравствене заштите, посебно у неразвијеним крајевима, огромна злоупотреба присутна на тендерима за набавку материјала, уцењивање колега за посао и специјализацију, који су достигли незамисливе размере. Једном речју – незадовољство свих учесника у здравственом систему Републике Србије јасан су доказ неспособности министарства здравља и руководства установа“, навео је Синдикат лекара и фармацеута Србије.
 
Наводећи да је општа деструкција система довела до тога да институције не функционишу, СЛФС је додао да се обраћао министарствима, премијерки и председнику државе указујући на проблеме и нудећи решења, али да су сваки пут остали ускраћени за одговор.
 
Синдикат лекара и фармацеута додао је да њихово мишљење „није пожељно у контролисаним и неслободним медијима“.
 
„Имали смо част да нас назову ‘шачицом издајника и страних плаћеника’ када смо се борили да безбедно лечимо своје пацијенте. Одлучни и истрајни у борби за свој статус какав сматрамо да заслужујемо и могућност да стечена знања и положене завете остваримо у нашој земљи, мајци Србији, настављамо своју борбу у свим аспектима, покушавајући да уразумимо властодршце, али принудјени да укажемо на своје незадовољство мирном шетњом са незадовољним грађанима“, навео је Синдикат лекара и фармацеута.

Можда ти се свиди

Оставите коментар