Почетна » Синдикат путара: Нико не штеди раднике ни на 40 степени

Синдикат путара: Нико не штеди раднике ни на 40 степени

од Други Пишу
0 коментар

Председник Самосталног синдиката путара Србије Душко Бошковић рекао је данас да послодавци у путарским фирмама не штеде много раднике ни на екстремим температурама од 40 Целзијусових степени и да су одбили да се у колективни уговор угради клаузула да се прекине рад када је изнад 36 степени.

Он је за Бету рекао да синдикат сваке, па и ове године, када се најави врео талас, упозорава послодавце заштите раднике.

„Недавно смо имали акцију поделе воде и качкета како би покренили послодавце да предузму исте мере које су прописане пре више година, али су само препорука. Пре неколико година одбијен је предлог синдиката да се у колективни уговор угради одредба о прекиду рада на температури изнад 36 степени“, рекао је Бошковић.

Послодавци се, како је рекао углавном позивају на то да су се обавезали на одређене рокове за завршетак радова, па се заштита на раду своди на обезбеђење воде, на чешће паузе и слично.

Када стигну притужбе од радника, синдикат, по његовим речима, једино што може је да позове инспекцију рада која има може да констатује да се не поштују препоруке, али пошто оне нису обавезне, нема ни санкција.

Инспекција, како је рекао, том приликом може да утврди и друге неправилности у пословању, па послодавац може да страхује само од тога.

Бошковић је рекао да је прошле године на екстремној температри у једном путарском предузећу донета одлука да се прекине посао и радници су о томе обавешетени да би, након пола сата, стигла исправка информације да се то односи на раднике у администрацији који углавном раде у – расхлађеним просторијама.

„Пошто смо поделили воду и качкете, радници су се огласили на друштвеним мрежама речима да послодавци на оваквим температурама не шетају ни њихове кучиће“, рекао је Бошковић.

Он је рекао да има послодаваца који не обезбеде радницима ни воду, а има и бољих примера, па Штрабаг даје запосленима кремове против УВ зрачења јер је то предвиђено у матичној компанији у Европи.

У Немачкој и Аустрији је, рекао је он, предвиђен прекид рада када је температура изнад 33 Целзијусова степена.

Синдикат је, како је рекао, предлагао и да се уведе двократно радно време тако што би рад био прекинут у најтоплијем делу дана, али су радници били против тога јер станују далеко и то би им такође представљало проблем.

Председник Синдиката радника грађевинске и индустрије грађевинског материјала Саша Торлаковић рекао је да послодавци у фирмама где су основани синдикати, поштују препоруке о чешћим паузама, наизменичном смењивању радника, обезбеђењу воде, а у деловима где је велика прашина дају им и млеко.

„Не знам како је на приватним градлиштима, али тамо где имамо синдикат, поштују се препоруке о већим паузама и друге мере. Не постоји ни у Европи пропис који предвиђа да се када је температура изнад одређеног степена обустави посао. То би било тешко и спровести с обзиром да су различите температуре на различитим локацијама“, рекао је Торлаковић.

Истакао је да је сада у грађевинским фирмама посебно пооштрена контрола пијења алкохолних пића.

Foto N1

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар