Почетна » Сипају цемент директно у реку Рашку, биолошкиња каже да је река мртва

Сипају цемент директно у реку Рашку, биолошкиња каже да је река мртва

Фирма "украс" истовара остатке цемента из мешалице директно у реку Рашку

од Други Пишу
0 коментар

Снимак са друштвених мрежа на којем се види како камион мешалица избацује отпад директно у корито реке Рашке код Новог Пазара открио је вишегодишње загађење ове реке. Биолошкиња Ана Карановић каже да је због загађења река Рашка мртва.

На снимку „Еко страже“ види се како камион, који је паркиран крај обале реке, сипа цемент директно у реку.

Река Рашка је позната биолозима, еколозима и активистима као рекао у којој нема животињског света због деценијског загађења.

„Главни проблем ове реке је индустријализација Новог Пазара, бројне мале и велике фабрике које своје отпадне воде просипају у ову реку. Она је на свом изворушту изузетно чиста и припада другој катедорији квалитета вода. Док дође до Новог Пазара, ту је пета категорија чистоће воде. Највећи проблем стварају амонијум нитрати, фекалије, цревне ентерококе, тако да ова вода није погодна чак ни за наводњавање. А узводно ћете видети бројне баште и њиве“, објашњава биолошкиња Ана Карановић.

Она додаје да су загађивачи осим фабрика и домаћинства, а да становништво треба не само кажњавати, већ и едуковати и обезбедити им где да одлажу своје свеће.

Карановић каже да у реци не само да нема рибе, већ ни жаба, водоземаца, или алги. „Река је потпуно мртва“, истиче биолошкиња.

Према њеним речима, Рашка се улива у Ибар, чиме се и та река загађује.

„Сада када ова река Рашка, оваква каква је, се улије, ко зна колико доле низводно је потребно да се она самопречисти да би поново тај живи свет могао да живи у реци Ибар“, објашњава Карановић.

 

 

Река, према њеним речима, може да се обнови, али је потребно да се у њу не уливају канализација и друге отпадне воде. Додаје да када нема свести становништва, потребно је да се ослонимо на институције које брину о томе.

Према истраживању које је прошлог лета наручила локална самоуправа у Новом Пазару, река Рашка је најзагађенија у самом центру града и низводно још неколико километара. Ту су истраживања показала највећу концентрацију хемијских супстанци.

 

Ненад Божовић, Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар