Почетна Друштво СИРОМАШНИМА БЕСПЛАТАН ХЛЕБ Иза доброг дела пекара из Пријепоља крије се ПРЕЛЕПА ВИЗИЈА

СИРОМАШНИМА БЕСПЛАТАН ХЛЕБ Иза доброг дела пекара из Пријепоља крије се ПРЕЛЕПА ВИЗИЈА

од admin
0 коментар

Ферхат Хођај (34) из Пријепоља доказ је да нечије мало некоме значи пуно – у пекарама чији је он власник сви они који немају довољно новца хлеб могу добити бесплатно.

Случајеви када гладна муштерија дође а нема новца да плати хлеб или неко друго пециво навели су овог момка на размишљање како помоћи својим суграђанима.

– Размишљао сам доста о томе како сигурно има много оних који немају, а који неће доћи да просе. Мало сам се информисао и одлучио се на овај корак – прича за “Блиц” Ферхат напомињући да он не дели својим комшијама хлеб већ даје.

Прошло је отприлике недељу дана откад је овај млади Пријепољац окачио натпис на своје четири пекаре, обавештавајући све становнике овог града дам уколико су гладни а без новца, код њих имају сигурних векну или две хлеба дневно.

С обзиром на то да је прошло тек седам дана, још увек је мали број оних који се одазивају на ову понуду. Но, Ферхат не брине.

– Ово није акција, ово је добра воља. Још мало, када се прочује по граду, не сумњам да ће још више људи доћи по свој комад хлеба – прича овај добротвор.

Визија да у његовом граду не буде гладних људи, али и да промени слику друштва набоље, главни су разлози који су Ферхата навели на овај чин.

– Јако је важно да људи у нашем граду буду сити. Верујем да свуда у свету има ове праксе, само је битна добра воља људи – искрен је овај младић.

Иако је, каже, размишљао је и о могућој злоупотреби, то га није омело у овом хуманом делу.

– Ако бисмо размишљали само о негативним стварима, не бисмо никада преузели ризик. Ја својим суграђанима верујем, сматрам да неће злоупотребити ово. Тако ће моћи да потраје – прича Ферхат који, како каже, добија похвале са свих страна.

А да би испоштовао читаву процедуру, Ферхат се пре овог корака консултовао и са надлежном инспекцијом. Од њих је тражио мишљење како да на најбољи могући начин спроведе у дело своју замисао, а да избегне прављење било каквог прекршаја.

– Иако не наплаћујем хлеб, плаћам ПДВ за њега, пошто се мора заводити под истом шифром – објашњава Ферхат и додаје да су у целокупној акцији веома битни његови радници којима јако верује и за које зна да ни на који начин неће злоупотребити свој положај.

Ферхат је, иначе, занатлија од малих ногу. Његов отац, деда и прадеда такође су били пекари, а пре осам година отворио је своју прву пекару.

Андриана Јанковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар