Почетна » СЈ: Надлежни да открију ко прети новинарки из Црне Горе

СЈ: Надлежни да открију ко прети новинарки из Црне Горе

од admin
0 коментар

 

Маријана Цамовић Величковић, председница Синдиката медија Црне Горе, изразила је забринутост због све чешћих напада на новинаре и новинарке током протеста или као последица извештавања с протеста који су сада у Црној Гори готово свакодневни.

„Политичка ситуација и поделе у друштву су дошле до усијања и, као и увек до сада, цену плаћају запослени у медијима који раде свој посао“, казала је Цамовић Величковић и истакла да уцене прате и претње.

„Очекујемо да полиција и тужилаштво одмах, јер је од самог догађаја већ прошло неколико дана, обавесте јавност о идентитету починиоца и мерама које ће да предузму у овом случају. Охрабрује то што је овај напад већ означен као кривично дело за које се гони по службеној дужности“.

Новинарка Поповић је казала да су „нажалост, претње и притисци постали саставни део новинарства“ и навела да су многе њене колеге и колегинице већ биле суочени са оваквим изазовима.

„У почетку нисам била сигурна да ли да пријавим претње. Међутим, наставиле су да стижу са исте адресе и било је све непријатније. Била сам заиста узнемирена. Осећала сам се угрожено и забринуто за своју безбедност“.

Поповићева је додала да се нада да ће откривање починиоца „допринети стварању друштва у коме више неће бити сличних напада на новинаре/ке или ће макар они бити сведени на минимум“.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, солидарна је с колегиницом Аном Поповић. Поздрављамо брзу реакцију надлежних у овом случају и надамо се да ће починилац бити брзо пронађен и адекватно кажњен. Очекујемо пуну транспарентност државних органа у овом, али и у свим другим случајевима.

Мрежа СафеЈоурналистс ће о овом случају обавестити све релевантне домаће и међународне заинтересоване стране.

Сваки напад на новинаре/ке је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 3. 2. 2022.

Удружење новинара Косова
Удружење новинара Македоније
Удружење БХ новинара
Хрватско новинарско друштво
Независно удружење новинара Србије
Синдикат медија Црне Горе

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

fourteen + eleven =