Почетна » СЈ: Премијер Албаније забранио новинару да присуствује конференцијама за штампу

СЈ: Премијер Албаније забранио новинару да присуствује конференцијама за штампу

од Други Пишу
0 коментар

Прошлог петка, 1. јула, током конференције за новинаре, премијер Албаније Еди Рама рекао је Клевину Муки, новинару А2 CNN ТВ станице (филијала CNN-а у Албанији) да му наредна три месеца неће бити дозвољено да присуствује његовим конференцијама за штампу и да мора бити послат на „преваспитавање” за оно што Рама сматра неетичким понашањем новинара.

Новинар Клевин Мука питао је министарку Олту Џаку о њеном сукобу интереса као министарке због чињенице да је њен супруг стратешки инвеститор владе Албаније у сектору туризма. Рама није дозволио министарки да одговори, већ је новинара јавно означио као недобродошлог на будућим конференцијама.

 

Представница Сафе Јоурналистс мреже у Албанији Блерјана Бино објаснила је да је ово други пут да Рама то чини новинарима на конференцијама за штампу када му се не свиђа питање.

 

„Премијер је ускратио новинару право да добије адекватан одговор на веома добро питање од јавног интереса. Клевиново питање, ако би се на њега одговорило, омогућило би министарки Џачки и премијеру да сагледају питање сукоба интереса и пружило би јавности већу транспарентност. Уместо тога, премијер је још једном изабрао бахатост и затварање врата новинарима, посебно критичким”, рекла је о овом случају Блерјана Бино.

 

Она је такође била забринута због недостатка новинарске солидарности током конференције.

 

„Међутим, сада се медијска заједница, независне организације и ОЦД окупљају иза Клевина у настојању да подрже критичко и независно квалитетно новинарство. Дефинитивно нам треба више солидарности међу новинарима у Албанији и шири савези за слободу медија“, закључила је Бино.

 

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, оштро осуђује понашање премијера Албаније. Политичари би требало да престану да оптужују новинаре за „неетичко понашање“ када им се не допадају питања која постављају новинари. Подсећамо их да су дужни да одговоре на сва питања од јавног интереса, а не да ускраћују одговоре. Јавна функција мора да трпи већи степен критичког мишљења које се односи на резултате у вези са обављањем функције.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Приштина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 4. јул 2022.

 

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар