Почетна Друштво СКАНДАЛ Оптужили Теслин музеј за „сатанизам“

СКАНДАЛ Оптужили Теслин музеј за „сатанизам“

од admin
0 коментар

Пресељење урне тражила је Црква, у питању је иницијатива патријарха због сатанистичких обреда у том музеју, ако ме већ терате да кажем истину… – рекао је председник градског парламента Никола Никодијевић.

Кад је Скупштина града Београда завршена, Никодијевић је објаснио да је реч “сатанизам” искористио у афекту, а да је мислио да то што је “урна у музеју а не у цркви није у складу са духовношћу, традицијом и правилима које налаже хришћанство”.

На питање новинара да ли су представници СПЦ на састанку с градским властима, инсистирајући на пресељењу Теслине урне, своју иницијативу, између осталог, образложили сатанистичким обредима, Никодијевић је рекао:

Никола Никодијевић

– Да ли је то сатанизам или не? Ја се не разумем, нисам верник, нисам стручњак за религију. Они кажу да није у складу с тим. Можда је сатанизам груба реч, али они кажу да се то користи на недостојан начин – каже Никодијевић и наводи да су му то рекли представници СПЦ.

Надлежни у Музеју „Никола Тесла“ били су шокирани после ових изјава.

– Овде постоји служба која 24 часа обезбеђује музеј. Музеј функционише на достојанствен начин. Као и сви остали експонати, урна се чува и достојанствено третира, по највишим стандардима – каже директор музеја Бранимир Јовановић.

Урна Николе Тесле у музеју у Београду

Никодијевић је, иначе, реаговао на питање одборника ДС Зорана Алимпића да ли је истина да је предвиђено да у подножју споменика Николи Тесли буде шупљина у коју ће накнадно бити премештена урна са посмртним остацима научника.

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић рекла је да никаквог премештања Теслине урне неће бити.

Скупштина града јуче је одлучила да споменик Николи Тесли буде подигнут на платоу код Храма светог Саве, а трошкове ће сносити Галерија “Радионица душе”, која је и покренула иницијативу.

Никодијевић је такође негирао да је то покушај да се на мала врата урна великог српског научника пресели баш тамо.

– Никакви тајни пролази унутар споменика, никаква кутија у коју иде урна не постоје. На челу одбора за подизање споменика је патријарх. Не можете њега да оптужите да вара одборнике – рекао је Никодијевић.

Споменик Принципу на Видовдан

Споменик Гаврилу Принципу који ће као поклон из Републике Српске стићи за неколико дана у Београд биће откривен 28. јуна, на Видовдан, у парку између Сарајевске и Немањине улице, познатијем као Финансијски парк. Споменик је висок два метра, а исто толико је високо и постоље на коме се налази.
Биста писца Борислава Пекића биће подигнута у дворишту Треће београдске гимназије (коју је Пекић похађао), а она ће бити постављена средствима Ротари клуба Београд-Врачар.

Н. Џодан, М. Косановић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар