Почетна » СКАНДАЛ Струју крали „Железнице“ и Комесаријат за избеглице, али и син ДОБРО ПОЗНАТОГ ФУНКЦИОНЕРА

СКАНДАЛ Струју крали „Железнице“ и Комесаријат за избеглице, али и син ДОБРО ПОЗНАТОГ ФУНКЦИОНЕРА

од admin
0 коментар

Електропривреда Србије је недавно у ванредној контроли открила 242 корисника која су крала струју, међу којима су се нашли и Комесаријат за избеглице и Железничка станица „Дунав“, сазнаје „Блиц“.

Тако су се у овај нелегалан ланац потрошње електричне енергије, због којег се процењује да држава годишње губи око 40 милиона евра, укључиле и установе које су под њеном капом, што је готово незабележено у свету. Чини се да су и оне прибегле опробаном рецепту за смањење трошкова који су до сада највише користили ресторани, пекаре, мање фабрике, али и неке познате личности. У недавној акцији, која је обављена у седам градова Србије, на списку нема звучних естрадних имена као раније, али се међу крадљивцима нашао син бившег директора „Железница“ Драгољуба Симоновића, Јовица, који је ухваћен да му је на кући у Врчину бројило откуцавало мање киловата од оних које је потрошио. Овакав блам је незабележен јер је показао да се незаконитим средствима служе и људи који су у власти.

Колико се краде струја

8.683 крађе струје откривене у 2016. години
1,175 милијарди динара износ је откривене неовлашћене потрошње
30-50 милиона евра годишње је штета због неоткривене крађе
Извор „Блица“ из ЕПС тврди да га не изненађује то што и државне установе, али и људи који су на власти, прибегавају крађи струје јер је то постала масовна појава.

– Процене су да се због крађе струје изгуби од 30 до 50 милиона евра на годишњем нивоу. Ми успемо да откријемо око 20 одсто њих који то раде. Додуше, прошле и ове године активности су интензивиране јер су пословодству приоритет ове активности, па је и број откривених крадљиваца већи. Ова последња контрола је урађена у Београду, Смедереву, Чачку, Љигу, Лазаревцу, Бујановцу и Прешеву. Контроле се раде на основу анализе потрошње свих корисника дистрибутивних услуга на територији Србије и акценат је стављен на оне који немају потрошњу, где је потрошња нула или где је драстично опала у протеклом периоду. Највећи број крађа је овог пута забележен код домаћинстава, али нажалост на списку су се нашле и неке државне установе попут Комесаријата за избеглице, и то објекат у Устаничкој улици у Београду. Ту је на чак девет мерних места утврђена крађа. Посебно је запало у очи што је и Железничка станица „Дунав“ такође нелегално трошила струју – објашњава наш саговорник.

Он додаје да је ипак највећу непријатност изазвало откриће контролора да је у Врчину син некадашњег директора „Железница“, а садашњег председника СО Гроцка Драгољуба Симоновића, прибегао незаконитој потрошњи струје.

– То је био шок за наше раднике и направило нам је велики проблем јер Врчинци сада кажу да ни они неће да плаћају струју када то не ради син првог човека општине. Треба да се зна да су ове акције све чешће јер су набављени специјални уређаји којима се врло брзо детектује неовлашћена потрошња и посебни софтвери који омогућавају анализу и праћење потрошње електричне енергије – тврди наш саговорник.

Да су сазнања “Блица” тачна индиректно нам је потврђено из ЕПС. Они додуше нису желели да коментаришу ко је ухваћен у последњој контроли, али тврде да због крађе струје имају велике проблеме.

– У 2016. години откривена су 8.683 случаја неовлашћене потрошње и поднето је толико кривичних пријава. Фактурисана је неовлашћена потрошња у вредности од 1,175 милијарди динара. Последице за оне који неовлашћено користе електричну енергију су искључење са дистрибутивног система, раскид уговора о приступу дистрибутивном систему, подношење кривичне пријаве и обрачун неовлашћене потрошње – кажу у ПР служби ЕПС.

Немушта оправдања Комесаријата

Из „Железница Србије“ нисмо добили одговор како су се нашле на списку крадљиваца, док из Комесаријата за избеглице кажу да је реч о објектима који нису њихово власништво.

– Реч је о становима у власништву Републике Србије, а корисник је Комесаријат. Како су још увек у току поступци доделе ових стамбених јединица, Комесаријат до сада није поднео захтев за прикључење на електродистрибутивни систем, о чему је и ЕПС обавештен. Данас је стигла и пресуда Привредног суда којом је одбијен тужбени захтев ЕПС-а, будући да Комесаријат није извршио неовлашћено прикључење – кажу у Комесаријату.

 

Слађана Вукашиновић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

18 − fifteen =