Почетна » СКАНДАЛ ВЕКА! Факултет драмских уметности селе са Новог Београда, ЗАПОСЛЕНИ У СТРАХУ, а сада се огласио И ДЕКАН!

СКАНДАЛ ВЕКА! Факултет драмских уметности селе са Новог Београда, ЗАПОСЛЕНИ У СТРАХУ, а сада се огласио И ДЕКАН!

од admin
0 коментар

Професор Факултета драмских уметности Београдског универзитета Небојша Ромчевић наводи да ће ће нови „станари“ на Новом Београду бити припадници полиције

Факултет драмских уметности у Београду представља најзначајнију институцију уметничког и научног драмског образовања у Србији.

Ова еминентна установа високошколског образовања, уметности и културе место је на коме се формирају критеријуми у области драмских уметности. То је уједно и школа из које су потекли наши најзначајнији ствараоци и која је тиме значајно допринела високом нивоу позоришта, филма, радија и телевизије на целокупном јужнословенском културном простору.

Ипак, у јавности се појавила информација да како ће ФДУ бити измештен из зграде у Булевару уметности 20 у неодређену зграду на Топчидеру док ће нови „станари“ на Новом Београду бити припадници полиције.

Професор Факултета драмских уметности Београдског универзитета, Небојша Ромчевић је на свом Фејсбук профилу написао је како се све дешава јер је плац где је био савезни СУП срушен за време бомбардовања и да ће се на том месту подићи шопинг мол.

Он наводи да је полицији после 25 година затребала нова зграда, као и да им се зграда ФДУ учинила иделаном за тако нешто јер већ поседује „самице“.

– Пошто купио, пото продајем. Универзитет уметности је био власник (или корисник или већ шта) целог простора око ФДУ, па (ваљда) до оне преружне цркве прекопута Меркатора. Весела власт (Ђелић) одузима УУ тај плац и шатро, гради ту некакав научни парк; усвојени пројекти, бла, бла…наравно, десила се пренамена тог плаца, јер је то вероватно најскупљи простор у граду. Декани пружају млаки отпор и сваки Факултет из УУ покушава да оствари неки свој ћар. ФДУ остаје власник-НИЧЕГА, чак ни земљишта на коме је зграда. Е, сад тек иде најслађе:
СНС, наравно, баштини достигнућа Демократа и иде корак даље. У процесу је поступак за исељење ФДУ из зграде и премештање у непостојећу зграду на Топчидеру! А ко ће да усели у згаду у Булевару уметности 20 и на остатку плацева? Нећете погодити, јер делује као потпуна лудост! Полиција! Пошто је плац где је био савезни СУП срушена за време бомбардовања, а сада тамо подижу милионити шопинг мол, после 25 година полицији је затребала нова зграда а некако је наша зграда изгледа идеална. Ваљда зато што већ има самице, написао је Небојша Ромчевић.

Он је додао и своје запажање о томе шта стоји иза свега овога.

Шта се све ваља иза ове сумануте намере? Од ствари које се нас тичу, она главна је-гушење ФДУ (као уосталом и свих државних факултета), зарад „развоја“ приватних уметничких факултета. Уметнички факултети су озбиљан бизнис, нарочито ако не постоје озбиљни критеријуми, осим пара; дакле, државни факултет само значи да нико не узима паре од будућих уметника, а још и кошта државу. Постоји озбиљна могућност да сам понешто од овога лоше чуо, или да немам целовиту слику, али суштина остаје.

Ромчевић је на крају позвао све запослене, али и студенте да одбране само зграде, већ и саму установу.

– ДАКЛЕ, ПРОФЕСОРИ, ОСОБЉЕ, СТУДЕНТИ (САДАШЊИ, БИВШИ И БУДУЋИ) СПРЕМИМО СЕ ЗА ОДБРАНУ -НЕ САМО ЗГРАДЕ! Ово је пут да се у Србији школују само они који имају пара, пут коначног и неопозивог раслојавања друштва на касте оних који су осуеђени да буду хелоти и класу господара у корпорацији СРБИЈА Д.О.О., написао је на крају професор.

Подсећамо, континуитет и 65-годишња традиција, врхунски наставни програми и најугледнији професори, изузетни услови студирања и техничке могућности чине од Факултета драмских уметности најзанимљивију и најпожељнију високошколску институцију у нашој земљи.

Еспресо је успео да дође до декана ФДУ Милоша Павловића и он нам је одговорио на ове тврдње.

Његово саопштање Вам преносимо у целости:

“ Поводом незваничних информација које су се појавиле у јавности, а у вези
потенцијалног исељења Факултета драмских уметности из своје зграде на Новом
Београду, обраћамо се медијима и заинтересованој јавности са прецизнијим
информацијама.

Као део Универзитета уметности, Факултет драмских уметности је упознат са
плановима Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се Факултету
музичке уметности, који годинама реализује своје студијске програма у
неусловним објектима, обезбеди трајан и адекватан смештај који ће омогућити
неометано одвијање наставе и квалитетан рад студентима и професорима те школе.

Факултет драмских уметности без резерве поздравља овакве напоре Министарства просвете.

Такође, у директном разговору са министром Шарчевићем, Факултет драмских
уметности је упознат са амбицијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се омогући изградња кампуса Универзитета уметности у коме би, на једном месту, били обједињени ФДУ, Факултет музичке уметности и будућа Висока уметничка школа за плес. У овом разговору је, за овај пројекат, поменута локација на Булевару Патријарха Павла.

Имајући у виду да је земљиште око зграде Факултета драмских уметности у
претходним периодима често било предмет интересовања Владе РС и да је у овом тренутку неискоришћено, сматрамо да управо оно има најбољи потенцијал за реализовање поменутих планова Министарства просвете и изградњу кампуса
Универзитета уметности. Тиме би се Факултету драмских уметности придружиле две високе уметничке школе, чиме би се сарадња и размена студената учинила интензивнијом, а трошкови реализације наставе смањили.

Као једина државна висока школа у области уметности, културе и медија, Факултет
драмских уметности своју економску одрживост заснива на средствима
Министарства просвете као доминантног извора финансирања. У овом тренутку,
Министарство просвете измирује само половину материјалних трошкова ФДУ, док
остатак средстава Факултет покрива из сопствених прихода.

С обзиром на комплексност и специфичност наше школе, сматрамо да би измештање ФДУ и изградња идентично функционалне и условне зграде у коју би се преселиле настава и практичан рад студената и професора Факултета финансијски била нерационалан и неодржив пројекат, који би буџете Министарства просвете и Владе РС оптеретио несагледивим трошковима. Реакције на незваничне информације о исељењу ФДУ протеклих дана сведоче и о важности школе и њеног простора како за њене бивше и садашње студенте, који обликују и развијају уметнички, културни и медијски живот Србије, тако и за најширу уметничку, научну и стручну јавност.

Факултет драмских уметности, у години у којој обележава 70 година од оснивања, ради у високо професионалним условима, са капацитетима за образовање у области филма, телевизије, позоришта и радија који су у рангу најреспектабилнијих европских и светских школа. Наменски грађена зграда се протеклих 44 године развијала и проширивала како би испратила најновије трендове у области уметности, културе и медија.

Данас Факултет драмских уметности поседује своју позоришну сцену, две
биоскопске сале, филмске, телевизијске и радијске студијске просторе, три лабораторије – за извођачке уметности, за звук и за интерактивне уметности – радионице за производњу костима и реквизите, као и учионице, вежбаонице и сале чија је функционалност прилагођена специфичностима образовног процеса уметничких школа. Истовремено, сама зграда је награђена многобројним домаћим и међународним признањима из области архитектуре као јединствено здање, а својим изгледом је уграђена у културно сећање српског друштва, чиме заслужује и посебну заштиту државе као споменик културе од националног значаја.

Као једина висока уметничка школа коју је основала држава, желимо да верујемо да је интерес Министарства просвете на линији са интересом Факултета драмских уметности, а то су очување аутономије, интегритета и, пре свега, квалитета образовног процеса и практичне наставе.

Министру просвете, науке и технолошког развоја, Младену Шарчевићу, Факултет
драмских уметности је упутио љубазан позив да посети нашу школу и из прве руке
се увери у њену величину, квалитет и специфичности. Верујемо да ће након тога и
његов став бити јаснији и једини логичан – да је место Факултета драмских
уметности у згради у којој расте и развија се протеклих деценија.“

Еспресо.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар