Почетна » СКАНДАЛЧИНА У ШКОЛАМА: Наша деца уче о ПРОСТИТУТКАМА у 2. разреду!

СКАНДАЛЧИНА У ШКОЛАМА: Наша деца уче о ПРОСТИТУТКАМА у 2. разреду!

од admin
0 коментар

Шта нам то деца читају?! Српски ђаци уче из у најмању руку контроверзних књига, те након књиге пуне вулгарности којом су награђивани најбољи ученици једне основне школе – „Београдска принцеза”, па приручника у којем уче о оралном сексу, француском пољупцу и геј односу, деца од осам година сада читају бајке у којима се један лик другом обраћа речју „курво”

Наиме, један забринути родитељ објавио је на друштвеним мрежама слику књиге из лектире за други разред основне школе, а реч је о збирци бајки Вука Караџића. У једној од бајки, „Златна јабука и девет пауница”, баба се обраћа кобили „частећи” је са: „Курво!”, и то у три наврата. Спорну књигу издала је издавачка кућа „Драганић”.

Но да овакав речник никако није примерен, нити допустив за ученике другог разреда основне школе слаже се и министар просвете Младен Шарчевић.

– Колико се ја сећам, у тој бајци је коришћена реч „дура”, чак и филму који је снимљен – кратко је прокоментарисао зачуђено Шарчевић, најављујући да ће проверити о чему се ради.

Његова помоћница за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић напомиње да су сами издавачи школских књига почели да мењају речи, те у многим лектирама за основну школу које су приређене, када је реч о народној књижевност, они реч „карати” промене у реч „грдити”, па и реч „курва” мењају.

– Овај издавач очито није променио реч, али питање је и шта је ту исправно. Неки теоретичари књижевности ће замерити мењање народне књижевности и традиције, али лично мислим да је у том узрасту ипак упутно променити и обратити пажњу на речник јер су деца исувише мала да би могло на једном часу да им се објасни цело значење народне књижевности, традиције у којој је она настајала – напомиње Недељковић и истиче да је потребно и више бриге шта у којем узрасту треба да се ради, као и са образовним пакетима.

– Постоје ствари којима морате научити и подучити децу, али се мора водити рачуна. Сигурно нећете у другом разреду детету говорити који су начини заштите – каже она.

Недељковићева се осврнула и на случај када је ђацима једне основне школе подељена књига „Београдска принцеза”, пуна вулгарних речи.

– Просветни радник мора пре вођења деце у позориште да сам погледа представу, као и пре поделе књиге да је и сам прочита. Школа би требало да буде место где се уче лепе речи и где се бавимо лепим језиком, а не свакодневним, говорним, који је препун ружних и скраћених речи – закључује она.

Еспресо.рс / Ало.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар