Почетна » Славиша Орловић, кога је студенткиња оптужила за сексуално узнемиравање, сутра ће бити изабран за декана, а већ је стигла прва оставка на ФПН

Славиша Орловић, кога је студенткиња оптужила за сексуално узнемиравање, сутра ће бити изабран за декана, а већ је стигла прва оставка на ФПН

од Други Пишу
0 коментар

Душан Вучићевић, професор на Факултету политичких наука, поднео је оставку на функцију председника Савета Факултета политичких наука. То тело сутра би требало да изабере Славишу Орловића, кога је студенткиња оптужила за сексуално узнемиравање, за новог декана.

Вучићевић је за Нова.рс потврдио да је поднео оставку и навео да је то учинио из личних разлога.

Савет ФПН сутра би требало да изабере Славишу Орловића за новог декана. Због тога ће у 11.30 испред Факултета политичких наука бити одржан протест под називом „Нећемо сексуалног насилника за декана“, на који је позвала организација Женска солидарност, која данима уназад преноси исповести студенткиња које тврде да их је Орловић сексуално узнемиравао.

“Зашто протестујемо? Славишу Орловића је 2014. године студенткиња оптужила за сексуално насиље. Он је тада био на позицији продекана са које је касније смењен. Сведочанства бивших и садашњих студенткиња о насиљу нам говоре да је Орловић познат управи нашег факултета као серијски насилник”, наводе се у позиву.

Оптужба за сексуално узнемиравање и смена
Подсећамо, Орловић већ две деценије ради као професор на ФПН. У центру пажње нашао се 2014. године након што се појавила вест да га је студенткиња мастер студија оптужила за сексуално узнемиравање. Поједини медији су писали да је она тврдила да се то десило у његовом кабинету, а након тога покренуто је и питање његовог удаљавања с места продекана.

Орловић је након тога смењен с те позиције, али то наводно није било наведено као формални разлог. Он је за Политику рекао да је с места продекана разрешен „због непостојања комуникације с деканом“ и навео да никад против њега није поднета кривична пријава за сексуално узнемиравање, као и да ниједан државни орган није констатовао никакво узнемиравање с његове стране.

Међу студентима је пак владало мишљење да је Орловићева смена заправо „казна“ због пријаве за сексуално узнемиравање управи Факултета.

Foto: N1/Ivan Dinić/Nova

Наташа Латковић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар