Почетна » Славко Ћурувија фондација захтева од посланика и чланова Владе да одмах престану са ужасавајућим оптужбама и таргетирањем новинара

Славко Ћурувија фондација захтева од посланика и чланова Владе да одмах престану са ужасавајућим оптужбама и таргетирањем новинара

од Други Пишу
0 коментар

Након ужасавајућих оптужби на рачун медија Јунајтед групе претходних дана у парламенту Србије, као и синоћњег инцидента испред телевизије Н1 током кога полиција није реаговала, захтевамо од народних посланика и чланова Владе Србије да одмах престану са таргетирањем новинара.

Од министра полиције Братислава Гашића захтевамо објашњење због чега, и по чијем налогу, полиција није реаговала на позиве запослених Н1, који су три сата трпели блокаду десничарских група током одржавања непријављеног скупа на приватном поседу те телевизије.

Неумерене, опасне и ничим поткрепљене оптужбе које су на рачун медија Јунајтед групе у парламенту изнели посланик Небојша Бакарец, шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов и премијерка Ана Брнабић, а у својим јавним обраћањима поновио и председник републике Александар Вучић, почињу да се преливају на улице и прете да заврше физичким насиљем.

Претходних дана, посланици и функционери владајуће већине су медије Јунајтед групе оптужили да креирају атмосферу која је довела до масовних убистава у школи Владислав Рибникар и селима око Младеновца, као и да координирају и организују грађанске протесте у више градова у Србији. Ови медији данас су у парламенту оптужени да раде на изазивању грађанског рата у Србији. Ни за једну од изнетих тврдњи није изнет ни један једини доказ.

Подсећамо на прошлогодишњи мониторинг напада политичара на медије који је спровела Славко Ћурувија фондација у периоду од априла до јула, када смо забележили 68 вербалних напада на критичке новинаре током четири месеца. Према резултатима мониторинга, 83,8 одсто вербалних напада дошло је од чланова Српске напредне странке, међу којима су се по бројности истакли Александар Вучић, Ана Брнабић и Владимир Ђукановић. И тада се четири петине напада односило на медије и новинаре Јунајтед групе.

Систематско и континуирано сатанизовање критичких новинара и медија у Србији траје већ читаву деценију, са озбиљним последицама по безбедност новинара, на шта указују сви релевантни међународни и домаћи извештаји о слободи изражавања у земљи. Последњих дана владајућа већина је подигла лествицу и прешла сваку границу у обрачуну са критичарима.

Уколико ова безумна хајка на новинаре не буде одмах обустављена, Српска напредна странка и сви њени чланови који је свакодневно воде, сносиће одговорност за сваки евентуални инцидент попут синоћне блокаде Телевизије Н1.

Можда ти се свиди

Оставите коментар