Почетна Друштво Случај Пинки: Град преузео спортски центар, мали акционари тврде да су преварени (ВИДЕО)

Случај Пинки: Град преузео спортски центар, мали акционари тврде да су преварени (ВИДЕО)

од Други Пишу
0 коментар

После вести да је Спортски центар Пинки А.Д. отишао у ликвидацију, представници Града и новог градског предузећа коме је тај спортски објекат дат на управљање, саопштили су да Пинки наставља са радом и да је ликвидирано само акционарско друштво које је објектом руководило од 1999. године. Пинки је тада из јавне установе трансформисан у акционарско друштво, на иницијативу Српске радикалне странке која је била на власти у Земуну. Мали акционари, који су тада купили или уписали акције, сада тврде да су преварени.

Спортски центар Пинки, некада установа у којој су одржаване све важне спортске и културне манифестације у Земуну пуних 20 година финансирали су закупци: власници кафића, куглана, ауто-школа. Деценијама тај спортски центар није имао финаснијску подршку ни Града, ни Општине. Објектом је управљало Акционарско друштво које је почетком године ликвидирано.

Данас објектом хале Пинки управља Привредно друштво СЦ Пинки Земун д.о.о. које је 31.августа 2021. основано одлуком Скупштине града Београда чиме је преузето и управљање спортским центром Пинки.

Тако је после две деценије практично поништена приватизација из 1999. Акционарско друштво које је у међувремену руководило Пинкијем је ликвидирано због, како је објављено, губитка од 250 милиона динара. Тај губитак, међутим, није настао из пословања, већ је резултат одлуке Општине Земун да том предузећу одузме право коришћења објекта. То право је било једино што су акционари стекли у поступку приватизације Пинкија.

Ову приватизацију мали акционари годинама оцењују као незакониту, наводећи да их је Општина, којом је тада владала Српска радикална странка, довела у заблуду да купују акције спортског центра. Испоставило се, међутим да објекат није био уписан у катастар и да је накнадном укњижбом припао Општини. Тако је акционарском друштву на крају остало само овлашћење да управља Пинкијем, односно име и печат.

Сада им је – и то одузето.

Купац највећег броја акција био је НИС, али су акције на име радног стажа уписали и бројни запослени у Општини Земун. У претходном периоду, без одговора су остали њихови апели да држава обештети акционаре и поништи приватизацију, или Град откупи акције у Пинкију.

„Није било политичке воље да се једна незаконита или погрешна приватизација врати у нормално стање“, наводи за Маркер Драган Стојковић, представник Удружења малих акционара КСЦ Пинки А.Д.

Није било ни званичног откупа акција.

 

Акционарско друштво је ликвидирано. Иако је без буџетског новца и имовине на основу које би могло да се задужује пословало са профитом. Тај профит је улаган у одржавање објекта који је, званично, у власништву Града.

„Колико ја знам пословали су позитивно и домаћински се односили према Пинкију“, оценио је Станислав Глумац, директор новооснованог градског предузећа СЦ ПИНКИ д.о.о.

И поред тога, а уз образложење да објекат припада Граду, 2021. основано је градско предузеће које је преузело управљање Пинкијем. Станислав Глумац који је именован за директора тог предузећа, тада је рекао да је договорено да НИС уступи акције Граду. На питање Маркера шта је НИС добио заузврат, данас каже да о свему томе нема поуздане информације.

„То су неке незваничне информације али ја у те детаље не бих улазио јер немам поуздане информације“.

Драган Стојковић, из Удружења малих акционара КСЦ Пинки А.Д. наводи да је цео поступак био нетранспарентан.

„Дакле, ништа се не зна. Ми можемо да нагађамо да се највећи акционар НИС , пошто су то државни послови, на неки начин нагодио са државом И одустао од потраживања своје вредности“, навео је он.

Удружење малих акционара тврди да са њима нико нико није разговаро, нити су били питани приликом ликвидације акционарског друштва. Представник малих акционара Драган Стојковић, изјаву бившег заменика градоначелника Београда Горана Весића.да је преузимањем од акционарског друштва Пинки враћен Земунцима. сматра лицеменрном јер, како каже, није враћен у претходни статус јавног предузећа.

„Он пре свега није рекао ко га је узео да би он могао да га врати а узео га је тадашњи директор Пинкија и први председник Управног одбора акционарског друштва Алксандар Вучић. Друга ствар није га вратио јавном предузећу него га је дао на управљање друштву са ограниченом одговорношћу, које не полаже рачуне за своје пословање. Ово је била јавна установа, културе спорта , омладине и она као таква не може бити на располагању друштву са ограниченом одговорношћу“, наводи Стојковић.

И док из Града објашњавају да је пракса да свим спортским објектима управљају друштва са ограниченом одговорношћу, нови директор Пинкија најављује и да ће грађани Општине Земун од сада у том објекту имати бројне погодности.

„Попусти везано за земунске картице, бесплатне карте у организацији и договору са општином Земун и низ других акција које спроводимо самостално, са градском општином Земун или са градским секретеријатом за спорт И омладину“, истакао је Станислав Глумац.

Како је речено новинарима Маркера, од идеје да се Пинки сруши и на његовом месту изгради нова спортска хала, о чему је било речи прошле године после оснивања градског предузећа Пинки доо, у међувремену се одустало.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар