Почетна » Случај „српског Сноудена“ и даље тапка у месту

Случај „српског Сноудена“ и даље тапка у месту

од admin
0 коментар

 

Нити надлежни у Крушику имају намеру да га ускоро врате на посао.

– Случај и даље тапка у месту. У Крушику сам и даље под суспензијом и не знам докле ће то да траје. Једина новина је да је Амнестy Интернатионал за француско говорно подручје прекјуче објавио текст у свом часопису о „српском Сноудену“, како су ме назвали – каже за Данас Александар Обрадовић.

Његов адвокат Владимир Гајић подсећа да ће 18. јуна бити девет месеци од када је Обрадовић ухапшен.

– То значи да ће протећи девет месеци а да њему као осумњиченом и мени као његовом браниоцу још увек нису пружени на увид докази који га наводно терете. Једно од елементарних права окривљеног, то је право тековина цивилизованог света, јесте право да му се одмах и без одлагања дају на увид докази који га терете – истиче Гајић, додајући да је ово право, које је Обрадовићу онемогућено, заштићено Уставом Србије, Закоником о кривичном поступку и међународним конвенцијама о људским правима.

– На почетку истраге сам извршио увид у истражни спис тужиоца, копирао га и у њему су се налазили искључиво документи који су настали на дан хапшења 18. септембра 2019. Дакле, записници о саслушању, потврде о одузетим предметима, наредба о спровођењу истраге, поуке о правима… и то је све. С времена на време обиђем тужиоца и добијам углавном исти одговор. Предмет је на вештачењу, чекају се одговори државних органа и томе слично. Још на почетку када сам ангажован да браним Обрадовића, у једном предлогу за укидање притвора указао сам суду, да не само да ја као бранилац немам доказе којима се терети окривљени, него их нема ни тужилац. По мени је овај поступак на неки начин бизаран – указује Гајић.

Према његовим речима, нема никаких информација ни о истрази коју води Специјално тужилаштво које је крајем прошле године дало задатак БИА и ВБА да изврше неопходне провере у вези са наводима који потичу од Обрадовића и о којима су писали независни медији.

– Било би логично да у тој преткривичној фази поступка службе обаве разговор са Обрадовићем који је извор тих информација и који поседује материјалне доказе. Међутим, то се до данас није догодило, као што немамо никакве информације ни о исходу провера које се односе на моју пријаву претњи које су упућене преко блиских лица Обрадовићу док је још био у притвору. Овде је погонска енергија за режим искључиво рејтинг. Претпостављам да јавност лоше реагује на аферу Крушик и то видим као разлог што се предмет еутаназира – сматра Гајић.

Наш саговорник додаје да они, са друге стране, поред осталих обавештавају и кључне међународне чиниоце у области заштите људских права.

– Јуче је француски огранак Амнести интернационала објавио велики текст о Обрадовићу под насловом „Српски Сноуден“. Мислим да је за Александра велика част што је од једне такве институције као што је Амнести обрађен његов случај као узбуњивача, истиче Гајић и додаје да је најважнији корак била подршка коју су добили од Еуропеан Центре фор Пресс анд Медиа Фреедом из Лајпцига, који су још на почетку поставили упозорење на сајт Савета Европе и скренули пажњу на један драстичан пример кршења људских права једног узбуњивача који је због своје храбрости завршио у затвору.

Александар Обрадовић је осумњичен за одавање пословне тајне, иако ни један документ који је доставио медијима, нема ознаку тајности.

Он је указао на малверзације приликом купопродаје оружја наменске индустрије, односно чињеницу да су нека предузећа по повлашћеним ценама набављала наоружање из ваљевског Крушика.

Један од актера ове афере за којег се тврди да је посредовао у трговини оружјем је и Бранко Стефановић, отац министра полиције Небојше Стефановића.

Гајић: Докази оптужују врх власти

– Лично мислим да тужилац никада неће изаћи пред суд са оптужницом против Александра Обрадовића јер ћемо им нас двојица то вратити као бумеранг. Ми имамо све доказе, али ти докази не оптужују Александра него врх ове власти – каже Владимир Гајић.

 К. Живановић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар