Почетна Друштво ШОК У ЖЕЛЕЗНИЦИ:Објављен списак за давање чак 3.019 отказа!

ШОК У ЖЕЛЕЗНИЦИ:Објављен списак за давање чак 3.019 отказа!

од admin
0 коментар

Радници „Железнице“ били су шокирани када је у петак, 3. априла, на званичном сајту предузећа осванула документација са подацима о њиховом будућем распореду у четири нова предузећа која ће бити формирана у јуну.

Руководство „Железница Србије“ направило је списак вишка радника, објавило га на сајту предузећа, а затим после неколико сати уклонило.

То је учињено без знања ресорног министарства.

На списку прекобројних, поред 3.018 запослених нашао се и бивши директор „Железница“ Драгољуб Симоновић, али и бивши директор Милован Марковић и актуелни извршни директор Ненад Кецман.

Радници „Железнице“ били су шокирани када је у петак, 3. априла, на званичном сајту предузећа осванула документација са подацима о њиховом будућем распореду у четири нова предузећа која ће бити формирана у јуну.

Потпуни хаос је настао када су бројни радници пронашли своја имена на списку оних који ће бити пребачени у фирму АД „Железнице Србије“, која ће, како је предвиђено планом реорганизације, служити као „гаража“ за вишак запослених. За мање од сат времена у „Железницама“ су се усијали телефони представника синдиката.

– Очајни су, зову и даље. Не можемо да им објаснимо да ће се подела запослених тек радити и да то неће моћи без синдиката – каже председник синдиката Перица Ђорђевић.

Документа о прерасподели запослених објављена су уз одобрење директора Мирослава Стојчића, али су после састанка са синдикатима повучена са сајта. То је урађено по налогу Ненада Кецмана, извршног директора, који се такође нашао на списку прекобројних. У „Железницама“ тврде да је објављивање имена била законска обавеза и да је ту одлуку усвојио Одбор директора још 31. марта. Не кажу зашто су списак повукли.

– То је нацрт и предлог, а не некакво коначно решење. Нису утврђивани никакви „прекобројни“, само је сагледан број радника који до 2020. године испуњавају услове за одлазак у пензију, што је тек један од начина решавања питања запослених на „Железници“ – био је одговор из тог предузећа.

Према подацима из списка, од првих седам имена само двојица испуњавају тај услов. Осталима недостаје много више од пет година до пензије.

О прављењу спискова ништа није знала ни министарка саобраћаја Зорана Михајловић. Она каже да се ради на актима којима се ингеренције извршних директора смањују.

– Ако су ваша сазнања тачна, онда је потез са списковима опструкција промена – каже Михајловићева.

 

(Blic)

Можда ти се свиди

Оставите коментар