Почетна » Спрема се нови закон о легализацији некретнина: Хиљаде грађана од државе очекују одговор на само једно питање

Спрема се нови закон о легализацији некретнина: Хиљаде грађана од државе очекују одговор на само једно питање

од Други Пишу
0 коментар

У јавности се у последњих месец дана поново говори о новом закону о легализацији. Последњи, Закон о озакоњењу, донет је 2015. када су трошкови легализације значајно смањени. Стан до 100 квадрата могао се легализовати за 5.000 динара. Колико би у новом кругу озакоњења та такса могла да износи за сада званично нико не говори. Процене наших саговорника су да би и неколико хиљада динара преко ове цифре, било ултра повољно у односу на ону која се плаћа у регуларном поступку.

Уколико буде донет нови закон о легализацији, биће то осми по реду од 1997. године. Сваки пут када су усвајани, говорило се да је то последња шанса и последњи пут. Судећи према најавама закон из 2015. неће бити последњи. Чак ни тада уведене симболичне таксе нису решиле проблем нелегалне градње. Зато се поставља питање шта држава хоће да легализује али и по којој цени.

Да ли би таксе новим законом биле још јефтиније или ће, због економских прилика и инфлације, бити скупље – за сада нико не може да предвиди. Разлог за ово лежи у томе што се још увек не зна како би овај закон могао тачно да изгледа, као ни то када ће бити донет.

Урош Јовановић из агенције „Арт некретнине“ сматра да људи не би „кукали“ ни кад би такса износила неколико хиљада динара више јер би тиме за и даље мали новац решили велики проблем.

„Нисам сигуран да ће бити јефтиније јер су и ове сада таксе скоро па симболичне. Ви сад објекат легализујете за неколико хиљада динара. И не мислим да је циљ државе да то учини јефтинијим него да учини процес бржим, тако да мислим да ће на томе бити акценат, а само законодавац може да зна да ли ће се цене мењати“, истакао је Јовановић.

Наш саговорник додаје да је већина људи захтеве већ и поднела, али због темпа којим то иде у тренутним условима, доста људи и даље чека на то.

„Претпостављам да зато и хоће да донесу нови закон који би то убрзао. Ово није проблем од јуче него се гомилао деценијама. Имате објекте који су од деведесет и неке године на легализацији“, закључује наш саговорник.

Шефица јединице за имовину и инвестиције у НАЛЕД-у Јасмина Радовановић за Нова.рс наводи да још увек нема сазнања да ли постоји нека посебна радна група испред Министарства грађевинарства.

„Држава је сад изашла са најавом да размишља у правцу масовне легализације. Да ли ће то бити посебан закон или измена постојећег, још увек не знамо“, додаје наша саговорница.

Управо због тога што је доста ствари непознато, Радовановић сматра да се о конкретној цени још не може говорити, те да је та одлука на ресорном министарству.

Омогућити и плаћање на рате

НАЛЕД, ипак, има неке предлоге који би, ако би се усвојили, грађанима финансијски додатно олакшали легализацију.

Тако они сматрају да грађанима треба омогућити и плаћање на рате, како би се додатно стимулисали да поднесу захтеве о легализацији.

Још једна ствар која је велико оптерећење је неплаћен допринос за уређење грађевинског земљишта на који иде камата и који плаћа лице које покрене поступак озакоњења.

„То је посебно проблематично када неко жели да озакони стан који се налази у нелегално саграђеној згради. Он се терети да плати допринос за целу зграду. То су велики износи и ми смо предложили да власници станова у том случају плате само накнаду за озакоњење, а да несавесни инвеститори буду задуживани да плате тај допринос“, истиче Јасмина Радовановић.

Нова.рс се поводом новог закона и потенцијалних цена у процесу легализације обратила и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, али до објављивања текста одговор нисмо добили.

Теодора Николић   нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар