Почетна » СПРЕМИТЕ СЕ Кућни и речни комарци терорисаће нас цело лето

СПРЕМИТЕ СЕ Кућни и речни комарци терорисаће нас цело лето

од admin
0 коментар

Најезда речних комараца очекује се наредних дана поред река које су имале висок водостај. Само око Дунава у Новом Саду биће их милијарде.

Такође, велика најезда очекује се у Београду и Поморављу, где је водостај река достизао висок ниво.

– Речне комарце ових дана можемо очекивати поред река које се изливају или поред било које воде која мења ниво у току године. То је зато што женке речних комараца полажу јаја на површину земље и кад год их река поплави из њих изађу ларве – објашњава за „Блиц“ проф. др Душан Петрић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Осим што су досадни, речни комарци могу бити опасни по људе јер преносе смртоносне вирусе. Вирус западног Нила, од кога је током прошле године умрло осморо људи у нашој земљи, преносе кућни комарци.

– Кућни комарци достижу максималан број у јулу и августу. Женка овог комарца полаже јаја на површину стајаће воде и то може бити било где, у посуди са водом, зачепљеном каналу или у бари. Авио-третман ту нема много ефекта јер много домаћих комараца остаје у кући, у собама, становима, подрумима и храни се човековом крвљу. Добра ствар је да они не могу да лете далеко, па их треба уништавати у кругу од 500 метара око куће – истиче Петрић.

У Заводу за биоциде на време су кренули са прскањем комараца, па се већ почело са уништавањем ларви у приобаљу, али и запрашивањем са земље у београдским насељима.

– Сезона комараца је закаснила месец дана јер ниже температуре током дана нису погодовале њиховом размножавању. Ипак, ако нам лето буде топло са честим кишама, можемо очекивати да ће ова сезона протећи са доста комараца – прича Милутин Ђорђевић, професор на Ветеринарском факултету у Београду.

Он истиче да засад код комараца није утврђено да су заражени вирусом западног Нила.

– Да би се заштитили од убода комараца, приликом одласка у природу треба носити одећу дугих рукава и користити репеленте као заштиту од убода комараца, посебно у сумрак и пред зору када су комарци најактивнији. Треба избегавати шетњу кроз високу траву, жбуње. Пожељно је поставити мреже за комарце на прозоре соба – саветује Ђорђевић.

На највећем удару Београд и Нови Сад

С. Тодоровић, М. Лесковац    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

fourteen + 11 =