Почетна » СРАМНО ОБЕШТЕЋЕЊЕ: За Голи оток добио 200 динара по дану

СРАМНО ОБЕШТЕЋЕЊЕ: За Голи оток добио 200 динара по дану

од admin
0 коментар

Државно правобранилаштво Србије поднело је срамотну жалбу против додељивања минималне одштете породици голооточанина позивајући се на умањење плата и пензија.

У жалби правобранилаштва од 6. августа 2015, коју је потписала Оливера Станимировић, новименовани шеф државног правобранилаштва, не наводи се ниједан правни разлог зашто Хаџи Даринки Таталовић, супрузи голооточанина Милана Таталовића, држава не треба да исплати додељену минималну одштету од милион динара, коју је пресудом одредио Први основни суд 21. априла 2015.

Станимировићева је именована за државног правобраниоца 11. септембра, а ову жалбу је писала као заменик.

– Суд приликом одлучивања није имао у виду економску моћ државе, као и одредбе Закона о привременом уређењу основице за рачун и исплату плата, односно зарада, код корисника јавних средстава, којима су примања умањена за 10 одсто – наводи се дословце у жалби.

Професори и правници којима је прочитано ово образложење кажу не само да није правно утемељено него је и крајње неморално.

– То је исто као када бисте ви у продавници узели све шта вам треба и на каси рекли извините немам економску моћ да вам платим, или да исто кажете када стигну рачуни за струју, инфостан… Мислим да правобраниоци такве неморалне поднеске пишу по налогу државе, а не по својој савести и правничком знању – каже адвокат Божо Прелевић, директор НВО „Lex“.

Блиц/Правда

Можда ти се свиди

Оставите коментар