Почетна » СРАМОТА Од спомен-дома Бошка Бухе остала само РУИНА

СРАМОТА Од спомен-дома Бошка Бухе остала само РУИНА

од admin
0 коментар

Руинирани дом у ком су некад деца била редовни гости, споменици зарасли у коров по ком је разбацано смеће – тако данас изгледа спомен-комплекс посвећен пиониру-хероју Бошку Бухи на Јабуци, где је овај дечак погинуо.

За Јабуку, насеље у општини Пријепоље, сви су чули захваљујући народном хероју, партизану-дечаку Бошку Бухи, који је погинуо баш на овом месту борећи се за слободу. Пре више од пет деценија подигнут је меморијални комплекс са његовом бистом и спомен-домом, као и попрсјима осам народних хероја – омладинаца из република и покрајина који су током Другог светског рата дали животе за слободу. Некада веома посећено историјско место данас је опустело, запуштено, а дом Бошка Бухе потпуно је руиниран. Успомена на оне који су били „мали за војнике, а велики за јунаке” изгледа тужно.

– Тих сјајних година овде је долазила Југославија у малом, бројне екскурзије из свих крајева земље, на хиљаде ђака, стотине туриста, а сада је пусто. Деведесете су и на Јабуци оставиле траг, а основни разлог зашто нико ништа не предузима су нерешени имовинско-правни односи – каже за „Блиц” историчар Славољуб Пушица, директор Музеја у Пријепољу.

Тадашња одлична посета овом меморијалном комплексу утицала је да општина Пријепоље преда смештајне капацитете и цео простор на управљање највећој туристичкој организацији у Србији „Путник”, како би се покренули нови садржаји, базен за децу, спортски терени…

Распадом Југославије посрнуо је и комплекс на Јабуци. Рат је условио долазак око 500 избеглица у овај дом. После њиховог одласка, смештајни капацитети на Јабуци затворени су због дотрајалости. Пропао је и дом Бошка Бухе, руинирани су павиљони у омладинском насељу, као и хотел. Решења нема, јер је „Путник”, незванично, продао све капацитете неком другом, а до сада није установљено коме.

– А све је на Јабуци, где је сада и гранични прелаз Србије и Црне Горе, почело од сећања на најмлађег бомбаша Бошка Буху. Он је са породицом, током рата, из Хрватске избегао од усташког терора у Србију и потом постао један од најпознатијих пионира-партизана. Погинуо је 27. септембра 1943. на Јабуци. Сахрањен је на гробљу у Пљевљима. Пионири Пљеваља и Пријепоља покренули су 1959. године иницијативу да се у знак сећања на њега и друге младе борце покрене акција сакупљања „пионирског динара” како би се саградио спомен-дом с именом овог народног хероја. Интересовање је било огромно и дом је подигнут 1966. године. Од тада, до распада Југославије, овде су се сваког 27. септембра организовале меморијалне свечаности. Бронзани споменик Бошку Бухи постављен је 1971. године на највишој коти Јабуке. Висораван је постала једно од најпосећенијих историјских места у бившој СФРЈ. У оквиру комплекса оформљено је и омладинско насеље за бригадире, градитеље барске пруге у Лимској долини, кроз које је за пет година прошло преко 14.000 младића и девојака сврстаних у 240 бригада. Од 1973. године ту је и Алеја хероја, с бистама народних хероја из свих тадашњих република и покрајина – наводи Пушица.

Од успомене на неустрашиве пионире који су живот дали за слободу, остала је нетакнута једино музејска поставка која је смештена у једном од павиљона омладинског насеља. Данас је интересовање за њу изузетно слабо.

Меморијални центар „Бошко Буха” од 1986. године има статус непокретног културног добра од изузетног значаја, за који је надлежан Републички завод за заштиту споменика културе. Тридесет година нико ништа није учинио да се проблем власништва реши, а спомен-комплекс, као изузетно значајна историјска дестинација, реновира. Највећа посета после 1991. године десила се 2016. године, када је овде обележено 45 година од изградње барске пруге. Омладинци који су тада свакодневно боравили у омладинском насељу нису могли да верују како комплекс сада изгледа.

Ниједна биста није оскрнављена

Иако је судбина спомен-комплекса посвећеног Бошку Бухи мрачна због руинираности и небриге, историчар Славољуб Пушица каже да у свему постоји један светао тренутак. „Поносан сам што у ова турбулентна времена ни једна биста хероја није оскрнављена, иако су на њима Срби, Албанци, Хрвати, Словенци…”, каже Пушица.

Има ли шансе за обнову

Мештани Јабуке са којима је „Блиц” разговарао нагађају да је цео комплекс наводно продат неком Русу и да се ту губи траг власништву. Славољуб Пушица уверен је да постоји шанса да се обнове и смештајни капацитети на Јабуци уколико се реше имовинско-правни односи.

– Сигуран сам да туристичка Јабука с овим комплексом има своју будућност, те да ће општина Пријепоље и Влада Србије подржати обнову свега што је сачувано на Јабуци – каже Пушица.

Беба Бојовић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар