Почетна » Срби гутају десетине милиона паковања суплемената који могу да им униште здравље, најпродаванији у себи садрже цемент и отрове за пацове

Срби гутају десетине милиона паковања суплемената који могу да им униште здравље, најпродаванији у себи садрже цемент и отрове за пацове

од Други Пишу
0 коментар

Ниједан суплемент који се у Србији легално продаје у апотеци или илегално путем интернета, не пролази исту контролу квалитета и садржаја, као што је то случај са лековима, па никада не можемо бити потпуно сигурни у њихов састав. Међутим, оно у шта смо сигурни је да је састав суплемената који се илегално продају путем интернета опасан по здравље и живот. Наиме, према последњим подацима тржишне и санитарне инспекције, у овим дијететским производима, који се продају у Србији, али и у целом свету, пронађени су арсеник, жива, кадмијум, отрови за пацове, цемент, разни пестициди.

Према подацима Интерпола, најопаснији суплементи, чији садржај може угрозити живот, су међу онима који се користе за мршављење, за смирење, потенцију (еректилну дисфункцију), бодибилдинг, али и додаци исхрани који су попут антидепресива, потом они који наводно ублажавају болове код малигних болести или смањују шећер у крви код дијабетичара. Међу суплементима са недозовљеним садржајем су и они који поседују наводно контрацептивна својства, али и других који се узимају против несанице.

Истраживање часописа америчке лекарске асоцијације „ЈАМА“ из 2018., наводи да је између 2007. и 2016. године ФДА (Америчке агенције за храну и лекове) идентификовала чак 746 дијететских суплемената сумњивог састава, међу којима је било највише стероида и лекова за еректилну дисфункцију, а опозвано је само 48 одсто, док је вец́ина остала на светском тржишту.

У нашој земљи, само током 2022., продато је чак 47 милиона паковања различитих суплемената, чија прекомерна употреба може изазвати озбиљна здравствена оштећења.

„На конференцији која је недавно одржана, изнети су драматични подаци из целог света, али и из Србије. Наиме, суплементи на којима се у свету годишње заради и преко 50 милијарди долара, постају уноснији бизнис од наркотика. Њихова продаја иде искључиво путем интернета, јер су у питању фалсификовани производи који у себи садрже разичите отрове. У суплементима који се путем интернета илегално продају и у нашој земљи, пронађени су кадмијум, жива, пестициди, остаци цемента, отрови за пацове. Ови фалсификовани суплементи производе се масовно у најсиромашнијим земљама Африке, највише у Нигерији, где се мешају у мешалици за бетон, па није чудо што су у многима пронађени остаци цемента. Тај начин производње је неупоредиво јефтинији од регуларног, а ‚роба‘ се продаје по далеко нижим ценама у огромним количинама“, каже за Нова.рс Игор Шпадијер, из Групације увозника и дистрибутера дијететских суплемената.

Тешко је утврдити да ли је неки суплемент фалсификат, истиче он.

„То је као код новчаница, веома је осетљиво. Из тог разлога сматрам да је наша тржишна и санитарна инспекција, као и МУП и царина урадила велики посао, јер је продаја на црном тржишту драстично опала од како су кренула хапшења. Грађани треба да пазе и да не наседају на ниске цене ових производа, јер то значи да су највероватније у питању фалсификати који им могу оштетити здравље и угрозити живот“, упозорава Шпадијер.

Наиме, на интернет тржишту дијететских суплемената у Србији, у 2023. идентификоване су 92 странице са 6.700 огласа преко којих се продају додаци исхрани, а који нису регистровани у бази података Министарства здравља, стоји у саопштењу Привредне коморе Србије (ПКС).

Сваки трећи грађанин који купи лекове преко интернета је преварен, а што је још важније, и своје здравље доводи у опасност јер се у тим непровереним суплементима могу наћи и отрови за пацове, остаци цемента, пестициди и и други контаминирани састојци, упозорио је Игор Шпадијер из Групације увозника и дистрибутера дијететских суплемената.

Трећина робе која се нуди путем сајтова и друштвених мрежа је фалсификат, а грађани из незнања купују те нелегалне лекове и суплементе.

„У земљи, у односу на 2019. годину, ипак имамо драстичан пад продаје тих суплемената на црном тржишту“, рекао је Шпадијер за, и објаснио да су 2019. године почели с едукацијом грађана који на интернету и друштвеним мрежама нису знали да препознају црно тржиште, истичући да је и то разлог због којег је дошло до „историјског пада“.

„Производили су у региону, али и у другим земљама. Путем црног тржишта долазили су до нас и дистрибуирали се путем друштвених мрежа. Питање је шта је у таквим лековима, у каквим условима су прављени и које су сировине коришћене – истакао је Шпадијер, и нагласио да су у лажним суплементима стручњаци проналазили и отрове за пацове, остатке цемента, пестициде и друге контаминиране састојке.

На питање шта наводи грађане да купују лекове на црном тржишту, Шпадијер објашњава да се у пракси показало да су често у заблуди, да не разликују легалну од нелегалне продаје, као и да су друштвене мреже и сајтови направили велику пометњу.

„Дијететске суплементе контролише санитарни инспектор, док црно тржиште МУП и Управа царина у координацији“, закључује Шпадијер.

Водиља за потрошача треба да буде да на паковању пише да је производ уписан у базу Министарства здравља, да има број и датум, што значи да је производ прошао неопходне процедуре и да је безбедан за коришћење.

“Сви витамини и минерали које садрже суплементи, имају своја нежељена дејства и то је оно што грађани не смеју да забораве када им се ови производи нуде са свих страна. Такође, забрињавајуће је што ниједан од више десетина милиона суплемената, колико се продаје у нашој земљи, не пролазе апсолутно никакву контролу састава, квалитета, садржаја, па ми никада не можемо бити сигурни шта се налази унутар тих кутија, кесица, бомбоница”, каже за Нова.рс др Светлана Станишић, докторка физичке хемије и стручњак за исхрану.

Иначе, до маја 2004. године, суплемент на бази биљке ефедра комерцијално се продавао као појачивач енергије, додатак за мршављење и за побољшање атлетских перформанси када је у САД наступила забрана од стране ФДА због појаве одређених контроверзи. Наиме производи који садрже ефедру, повезани су са многим случајевима можданог удара, аритмије срца, па чак и смрти. Неки од ових производа такође садрже кофеин, а комбинација ефедре са кофеином драстично повећава шансе за нежељене нуспојаве.

Поједни суплементи који су забрањени у већем делу Европе, у Србији су међутим одобрени.

Foto: Shutterstock/Kimberly Boyles

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар