Почетна » СРБИ ПОЛУДЕЛИ ЗБОГ РАЧУНА ЗА СТРУЈУ! Сваког децембра су дуплирани, ево зашто!

СРБИ ПОЛУДЕЛИ ЗБОГ РАЧУНА ЗА СТРУЈУ! Сваког децембра су дуплирани, ево зашто!

од admin
0 коментар

Зашто су децембарски рачуни за струју подивљали? ЕПС тврди да је кривац – ледени талас!

Шта се дешава с децембарским рачунима за струју у Србији? Из године у годину – исти шок! Све више читалаца јавило се с примерима да су децембарски рачуни који су им стигли за потрошену струју – прилично фантомски!

– Моја девојка и ја цео децембар нисмо били код куће, све је било угашено, а стигао нам је рачун за нијансу скупљи од два претходна – каже један од њих.

Многима је децембар испао дупло скупљи, чак иако нису били кућама (???).

– Нисам био месец дана кући и рачун ми је 21.000 динара… Како је то могуће сем ако ми плаћамо и за оне који не плаћају струју – каже један Београђанин.

Случајеви се само нижу. Рачуни су многима ДУПЛИРАНИ!

– За новембар 7.900, за децембар – 14.000. Потрошио сам скоро 600 кw више, што је неизводљиво, односно 20 кw дневно. Иначе за утрошену струју је 9.000 динара, а остали државни намети су око 5.000 динара. Ко да ми објасни како праве рачуницу – пита се један наш читалац.

Но, оно што упада у очи је да се ова фама увек подиже почетком јануара, када стигну рачуни за последњи месец претходне године.

– Годинама имам проблем са децембарским рачуном, и годинама се жалим, али ништа. Изгледа да је једини лек колективна тужба против ЕПС – каже један суграђанин.

Рачуницу многи своде на следеће: држави треба новац, што за расвету, која светли месецима на улицама бројних градова, али помиње се и потреба за пуњењем касе пред изборе.

Зашто су нам децембарски рачуни огромни?

Ово су сви разлози који се помињу:

нижа температура
већа потрошња
мањи напон при већим температурама – уређаји раде дуже, троше више
касније очитавање бројила
држава пуни касу (?)

Симптоматично је да се иста ситуација, са увећавањем рачуна за струју десила и пред изборе 2014. године, само што је тада масовно жаљење ЕПС-у довело до реакција и испитивања рачуна. Грешка, или не – утврђивано је на неколико десетина хиљада бројила.

А шта не све ово каже ЕПС?

У жељи да им пренесемо огромно чуђење грађана контактирали смо ово предузеће, и добили њихово објашњење зашто рачуни у децембру „подивљају“.

– Сваке године у децембру због хладног таласа и ниских температура потрошња електричне енергије у просеку већа је око 10 одсто, посебно имајући у виду и да се тада обележава и највећа слава у Србији – Свети Никола. Треба подсетити да су температуре у децембру значајно ниже него у новембру. На пример, средња температура у децембру 2016. године била је 0,78 степени Целзијуса, а у децембру 2015. године била је 4,33 степена. Дужина обданице је значајно мања него у новембру, а поред свега тога децембар је за један дан дужи – кажу из ЕПС-а на питање зашто су децембарски рачуни толико увећани.

Ледени талас је разлог веома повећане потрошње у целој Србији, тако да су могући и увећани рачуни за децембар – наводе они!

Они кажу да се редовно раде системске и логичке контроле рачуна, да би корисници добили исправне рачуне. Евентуалне грешке у неким рачунима због очитавања оператора дистрибутивног система су увек могуће, али се могу исправити уколико купац поднесе приговор. Сви купци могу на рачуну да виде своју потрошњу у односу на све претходне месеце закључно са истим месецом претходне године и да упореде потрошњу.

ЕПС до сада није имао повећани број рекламација грађана на рачуне за децембар 2016. године – тврде из ове компаније.

Још додају да грађани морају да знају да додатним укључивањем ТА пећи током дана (када је тарифа скупља), могуће повећати рачун за чак 25%.

Коришћење грејалица и уљаних радијатори за грејање повећава рачуне за електричну енергију за 25.000 динара месечно, док грејање на клима уређаје кошта и више од 11.000 динара месечно.

Окаснело очитавање

Један од разлога што се децембаски рачуни разликују је, тврде многи, и окаснело очитавање стања. Радници често, због празника, тврде наши читаоци, долазе тек 10. јануара, па се стање увећа за једну трећину месеца.

– Није могуће сва бројила очитати у једном дану па је пракса да Оператор дистрибутивног система „ЕПС Дистрибуција“ бројила очитава до 6. дана у наредном месецу. У децембарске рачуне ушла је и потрошња из почетних дана јануара – кажу из ЕПС за Еспресо.

А. Крунић   Еспресо

Можда ти се свиди

Оставите коментар