Почетна » СРБИЈА АЛАРМИРАЛА СВЕТ Пронађена нова опасна дрога 800 ПУТА ЈАЧА ОД МАРИХУАНЕ

СРБИЈА АЛАРМИРАЛА СВЕТ Пронађена нова опасна дрога 800 ПУТА ЈАЧА ОД МАРИХУАНЕ

од admin
0 коментар

Србији је прва у свету пронашла и запленила нову дрогу, која је 800 пута јача од марихуане. Ради се о психоактивној супстанци, синнтетичком канабиноиду, који код људи може да изазове тешка здравствена оштећења, ексклузивно сазнаје „Блиц“.

– Ово је светски важна вест, с обзиром на то да ће информацију из Србије, преко Система раног упозоравања, добити све земље Европске уније. Код нас ће ова дрога одмах бити стављена на листу забрањених психоактивних супстанци. Остале земље ће је такође ставити на листу након информација које су добили од нас, с обзиром на то да је код нас прво откривена – каже за „Блиц“ др Јелена Јанковић, руководилац Центра за рано упозорење о новим психоактивним супстанцама у Министарству здравља.

Она објашњава да је захваљујући доброј координацији са Министарством унутрашњих послова, по први пут идентификована нова психоактивна супстанца, која је по својој структури синтетички канабиноид (5Ф-МДМБ-ПИНАЦА).

– Ова супстанца припада групи психоактивних супстанци које могу изазвати тешко оштећење здравља људи. Синтетички канабиноиди имају 100 до 800 пута јаче деловање од канабиса и јављају се о у облику смоле, белог праха, кристала, уља, биљне мешавине. У Европској унији је до данас пријављено 134 врста синтетичких канабиноида и то је највећа хемијска група која се прати у Систему раног упозоравања. Производи се најчешће у Кини и Индији, а често се пакују у Европи – објашњава др Јанковић.

Аналгетици 100 пута снажнији од морфијума

Поред ове дроге, током ове године, Србија је на листу забрањених супстанци ставила је још четири, које су по свом саставу опиоидни аналгетици од којих су три деривати фентанила, који изазива врло озбиљне последице по здравље. Иначе, фентанил је један од најјачих опиоидних аналгетика, који је 100 пута снажнији од морфијума. Ако се примени интавенски тада наступа стање у коме је човек без икаквог страха, апатичан и равнодушан на све што му се догађа. Такође, осећај за бол је изразито смањен, али свест остаје очувана.

Информације и о овим супстанцама су такође достављене разменом информација у Систему раног упозоравања и то ће бити објављно у Правилнику који ће бити објављен у Службеном гласнику.

– Систем раног упозоравања о новим психоактивним супстанцама има кључну улогу у одговору на појаву нових психоактивних супстанци у ЕУ и функционише по принципу прикупљања информација о новим супстанцама које су се појавиле у било којој од 28 држава чланица, као и у Турској и Норвешкој, и који омогућава брзо реаговање на нове претње које се јављају са новим психоактивним супстанцама – каже др Јанковић.

Према њеним речима, у Европи је само током 2014. године откривена 101 нова психоактивна супстанца, а укупан број новооткривених на европском нивоу у последњих 5 године је преко 600.

– У 2014. години издато је 16 јавних здравствених упозорења и објваљено шест процена ризика од нових психоактивних супстанци – тврди др Јанковић.

Дроге добијају нове облике, попут спрејева за нос

Европска агенција за наркотике и зависност са седиштем у Лисабону изнела је прошле недеље у свом годишњем извештају застрашујуће податке према којима су нови снажни синтетички опијати, који имитирају дејство хероина и морфијума, све већа здравствена претња у Еуропској унији.

У неуобичајеном извештају о наркотицима у Европи, изнета је забринутост због пораста смртних случајева предозирањем у 2016, трећој узастопној години у којој се повећао број умрлих из тог разлога.

У просеку, агенција је идентификовала више од једне нове психоактивне супстанце пристигле на тржиште ЕУ сваке недеље у 2016.

Крајем прошле године агенција је проучавала више од 620 нових психоактивних супстанци које су се појавиле претходних година.

У извештају утемељеном на истраживању стања у 35 европских држава спомиње се како је све већи број младих изложен растућем броју нових опојних и врло опасних синтетичких дрога које долазе у до сада непознатим облицима, попут капљица и спрејева за нос.

Међу тим дрогама су канабиноиди, опиоиди, бензодиазепини и катинони, познатији као „соли за купање“ и посебно опасни фентанили који су 60 пута јачи од хероина, а често се с њим и мешају. Улична имена за фентаниле су бројна, а само нека од њих гласе Апацхе, Цхина Гирл, Цхина Wхите, Данце Февер, Фриенд, Гоодфелла, Јацкпот, Мурдер 8, ТНТ, Танго анд Цасх…

Бројне институције укључене у систем контроле нових дрога

Иначе, Министарство здравља је током 2016. године успоставило Систем раног упозоравања у циљу брзе размене информација како у земљи тако и на међународном нивоу, процене ризика и контроле нових психоактивних супстанци.

Направљена је мрежа институција које учествују у размени информација и то су Министарство унутрашњих послова, Интерпол, Еуропол, Министарство просвете, Управа за извршење затворских санкција, Војномедицинска акдемија, референтна лабораторија за идентификацију психоактивних супстанци, Управа царина, Институти и Заводи за јавно здравље, здравствене установе, организације цивилног друштва.

Соња Тодоровић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар