Почетна » СРБИЈА ЋЕ ОВЕ ЈЕСЕНИ ИМАТИ ДВЕ ПАРАДЕ ПОНОСА: Откривамо откуд ово и има ли раздора у ЛГБТ заједници!

СРБИЈА ЋЕ ОВЕ ЈЕСЕНИ ИМАТИ ДВЕ ПАРАДЕ ПОНОСА: Откривамо откуд ово и има ли раздора у ЛГБТ заједници!

од admin
0 коментар

„Супер је што се транс заједница довољно оснажила да направи свој „прајд“. Прошле године су биле јако уплашене за своју безбедност и надам се да ће ове године процене бити другачије“, истиче Бобан Стојановић.

Вест да ће у Београду ове године бити одржана не једна, већ две геј параде, традиционално је узнемирила многе Београђане, а чак и они најлибералнији запитали су се – чему сад две? Према одговору организатора на ову недоумицу, разлог лежи у стављању акцента на проблеме трансродних особа.

Да се слажу с оном “једна к’о ниједна” организатори Параде поноса показали су када су недавно најавили да ће се ове јесени поред “Геј параде” одржати и “Транс прајд”, на ком ће се окупити транс-особе, односно они који су променили пол или се осећају заробљени у свом телу.

Обе параде биће одржане истог дана, односно 20. септембра: “Транс прајд” биће лоциран у Пионирском парку док ће учесници “Геј параде” шетати централним градским улицама.

Фото: Тањуг/Немања Јовановић

Према мишљењу једног од организатора Геј прајда Бобана Стојановића, права популације чији је он представник представљају приоритет у односу на потенцијалне безбедносне проблеме због саме параде (који су још вероватнији у околностима свеприсутности емиграната по целом граду) или додатне трошкове због повећаног броја полицајаца који ће морати да обезбеђују два одвојена скупа.

– Супер је што се транс заједница довољно оснажила да направи свој “прајд”. Прошле године су биле јако уплашене за своју безбедност и надам се да ће ове године процене бити другачије. Сматрам да актуелност питања параде треба да искористе за решавање својих проблема и то не може да буде лоше – истиче Стојановић.

Фото: Википедиа/Драган Кујунџић

Насупрот нагађањима многих да су ове две “струје” на ратној нози, да имају различите интересе и количину новца којом располажу, одакле примарно и потиче њихово раздвајање приликом парадирања, Стојановић тврди да су сви припадници ЛГБТ популације у одличним односима.

– Имамо јако добру сарадњу. Прошли “прајд” отворила је трансродна особа по чијој је животној причи снимљен филм “Ја кад сам био клинац, била сам клинка”, а гост нам је био и транссексуалац из Скопља Филип Јаневски Фифи (22), који је учествовао у “X фактору” – наглашава Стојановић, који напомиње да све веће параде поноса у свету прате мањи “прајдови”, било лезбејки или трансродних особа, кад год ове групе на дневном реду имају неки специфичан проблем на који додатно желе да скрену пажњу јавности.

У овом “нашем” случају, како објашњава геј активиста Предраг Аздејковић, трансродне особе желе да ставе у фокус своје потешкоће са остваривањем уставних права.

– Транс део се одвојио због веће видљивости, јер су годинама били игнорисани. Питање њихових личних карти још није решено, будући да наш закон тренутно не предвиђа могућност промене пола у личним документима. Надам се да ће им њихова сопствена парада помоћи да то се то што пре регулише. Обе параде ће бити на истом месту практично, у исто време, истог дана, тако да је то раздвајање више симболично – каже Аздејковић.

 

(Јована Бабић, Телеграф)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × 1 =