Почетна » Србија четврта најсиромашнија држава у Европи према подацима Еуростата

Србија четврта најсиромашнија држава у Европи према подацима Еуростата

од Други Пишу
0 коментар

Србија је у 2021. години била четврта најсиромашнија држава у Европи мерено по бруто домаћем производу по становнику и по стандардизованој индивидуалној потрошњи по становнику, показују подаци Европског завода за статистику – Еуростата.

Када је реч о бруто домаћем производу по становнику, Србија је прошле године била 55 одсто испод просека у Европској унији, а нешто боље стоји са индивидуалном потрошњом по становнику, где се у обзир узимају и разлике у ценама у појединим државама, где је 47 одсто испод просека у ЕУ.

Према подацима које је објавио Еуростат, прошле године су сиромашнији од Србије били Северна Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина.

У 2021. години Луксембург и Ирска су имали највећи бруто домаћи производ по становнику – 168, односно 119 одсто изнад просека Европске уније.

Следе Данска с 33 одсто већим БДП по становнику од просека Уније, Холандија са 30 одсто, па Аустрија и Шведска са 23 процента.

Најлошија међу чланицама ЕУ је Бугарска са БДП по становнику који је 43 одсто мањи од просека, а претпоследња је Грчка, где је он 36 одсто мањи од просека Уније.

Када је реч о индивидуалној потрошњи по становнику исказаној паритетом куповне моћи, и ту је на првом месту Луксембург, који је 44 одсто изнад просека ЕУ. Следе Немачка са 20 одсто изнад просека, Данска са 19, Аустрија са 17 и Белгија са 16 одсто изнад просека.

На дну листе је Бугарска са потрошњом по становнику која је 35 одсто мања од просека Европске уније, па Мађарска и Словачка, које су 30 процената испод просека

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар