Почетна » СРБИЈА ДОБИЈА НОВИ ЗАКОН Немојте ово радити јер ће вам одузети аутомобил!

СРБИЈА ДОБИЈА НОВИ ЗАКОН Немојте ово радити јер ће вам одузети аутомобил!

од admin
0 коментар

Нови предлог закона предвиђа одузимање возила возачима којима се установи два промила алкохола у крви.

У наредних месец дана пред Скупштином Србије наћи ће се нови предлог закона о безбедности саобраћаја који предвиђа оштрије казне од садашњег, а једна од предложених мера биће одузимање возила возачима којима се установи два промила алкохола у крви.

Иначе, од 4.200 саобраћајки које су изазвали возачи под дејством алкохола, чак 4.000 су били мушкарци, речено је данас на Међународној конференцији која се бави безбедношћу у саобраћају, а коју је организовала Агенција за безбедност саобраћаја с темом „алко брава“.

„Ми ћемо ускоро у Скупштину упутити нови предлог закона о безбедности саобраћаја у којем се предвиђају оштрије мере. Колико год је било дилема, нико није успео да ме убеди да мера која спашава живот може да буде погрешна“, казао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић отварајући конференцију.

Највећи број страдалих пешака, казао је Стефановић, су грађани од преко 65 година старости, те истакао да репресивне мере морају да постоје.

„Контролисаћемо свакога. Неће му помоћи ни што вози мерецедес ни џип, нити ако има било какву чланску карту. Ништа му неће помоћи. Сваки возач којег зауставимо биће алко тестиран“, поручио је Стефановић.

На скупу је речено да су „алко браве“ добар механизам којим се у великим системима спречава да покрене ауто свако ко седне за волан по дејством алкохола.

Стефановић је рекао да је у саобраћајним контролама само током прошле године откривено око 52.000 возача који су управљали возилом под дејством алкохола и да је од тога броја готово половина имала од 0,5 до 1,2 промила алкохола у крви.

„Протекле године је 128 особа погинуло на путевима Србије као директна последица вожње под утицајем алкохола, а 3.200 возаца и других учесника у саобраћају задобило је лакше и теже повреде“, истакао је Стефановић.

Министар полиције је нагласио да је „чињеница да се број страдалих из године у годину смањује и да превентивне и репресивне мере полиције дају резултате и да то донекле охрабрује, али да морамо да радимо више“.

Стефановић је оценио да бројке показују да су жене значајно одговорнији возачи, чак и када се урачуна њихова процентуална заступљеност у саобрачају.

Говорећи и алкобравама, као посебној техницкој иновацији, Стефановић је рекао да су се оне већ показале као корисне у Сједињеним Америцким Државама, Финској, Белгији, Ирској, Естонији и другим државама.

„Алкобраве су важне зато што се у великом броју случајева дешавало да возаци под утицајем алкохола управљају возилима чак и поред изречених заштитних и казнених мера“, навео је Стефановић.

Додао је да ће најмлађи од искусних полицијских инструктора имати прилику да науче како да се снађу у саобраћају као и како да помогну другима и тако заштите животе.

„Овог септембра почиње наш пројекат, који радимо заједно са Министарством просвете, у којем ће сви ученици четвртог и шестог разреда имати по осам часова годишње, а који ће између осталог бити посвећени и безбедности саобраћаја“, подсетио је Стефановић.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја, Јасмина Милошевић, поменула је значај који има подршка државе у повећању безбеднсоти на путевима и навела да су едукација, кампање и конференције начин да се грађани више едукују.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар