Почетна » Србија добија ПРВИ БУДИСТИЧКИ МАНАСТИР, уз монаха из Мјанмара медитира и певач „Електричног оргазма“

Србија добија ПРВИ БУДИСТИЧКИ МАНАСТИР, уз монаха из Мјанмара медитира и певач „Електричног оргазма“

од admin
0 коментар

Први будистички манастир у Србији званично се отвара у недељу, у селу Чортановци недалеко од Новог Сада. Међутим, петнаестак будиста из целог региона већ данас је у том објекту почело са интензивним курсом медитације, којима предавања држи један мохан из Мјанмара.

Како је објавио Н1, У преуређеној викендици на обронцима Фрушке горе несвакидашњи призор. Учитељ Дамасами подравља полазнике са којима ће наредних недељу дана медитирати у Чортановцима.

– Значи, ово је теби пети курс, теби други, и теби други, а ти си први пут. У реду. Овде је баш лепо и мирно, зар не – поручио је полазницима будистички монах Камаи Дамасами.

Kamai Damasi

Камаи Дамаси

Иако Дамасамијево учење није свакодневна појава на овим просторима, за овог монаха Србија није непознаница.

– Ја долазим у Србију већ седам година и ако погледате са стране, јасно је да постоје културолошке разлике, али кад с неким седнете, гледате како дише, размишља и осећа, онда схватите да разлике заправо – не постоје – каже он.

Предавања и медитације с будистичким монасима у Србији је било и раније, али ово је први пут да то чине у простору који је у њиховом власништву. Један од првих будиста у Србији каже да је на то чекао четрдесет година.

– Ако сте у изнајмљеном простору, ви сте тамо десет дана, две недеље и после кад одете, више вас нема, постојите само на интернету. Ово је место где ће у сваком тренутку људи моћи да дођу и да чују о будистичком учењу и да сретну будистичке монахе, људе који живе то учење – рекао је председник будистичког друштва „Средњи пут“ Бранко Ковачевић.

Један од оних који живе то учење је и најпознатији будиста у Србији, певач бенда Електрични оргазам, Срђан Гојковић Гиле. Он каже – пуно је предрасуда о будизму, које углавном потичу из незнања.

Srđan Gojković Gile

Срђан Гојковић Гиле

– Већина људи није много информисана – знам и по себи. Ја пре пет година појма нисам имао о будизму, буквално, да ми је неко пре пет и по година рекао да је Буда некакво божанство ја бих мислио да је то можда истина. Будизам је једина светска религија која се уопште не бави богом – каже музичар Срђан Гојковић Гиле.

Ни богом, ни ратовима, али ни убеђивањем других да је њихова филозофија једина исправна, додаје први међу српским будистима. Од негативних коментара се, каже, не може побећи, али додаје – упознајте нас, па судите о нама.

– Ја мислим да је то нашем друштву потребно – да схватимо да ми нисмо острво у неком океану, да смо ми сви повезани и управо отварање једног оваквог места је један од канала да ми схватимо да је овај свет већи од нас и земље у којој живимо – наводи Бранко Ковачевић.

Свечано отварање манастира заказано је за недељу, када се очекује долазак око стотину будиста из региона, учитеља са истока, али и представника амбасаде Мјанмара у Србији.

Н1/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар