Почетна » СРБИЈА ДОБИЛА ЗАКОН О ЛОБИРАЊУ: Ево ко ће моћи да буде лобиста и утиче на власт

СРБИЈА ДОБИЛА ЗАКОН О ЛОБИРАЊУ: Ево ко ће моћи да буде лобиста и утиче на власт

од admin
0 коментар

Закон се заснива на начелу заштите јавног интереса и начелу интегритета које обухата законитост, транспарентност и одговорност у раду, као и етичност, у циљу очувања личног и угледа правног лица које обавља лобирање, угледа корисника лобирања.

Приликом увтрђивања услова за обављање лобирања водило се рачуна о потребном нивоу професионалних квалификацијама, али и о етичким показатељима.

Предвиђено је да лобиста поред високе стручне спреме, поседује и специфична знања о лобирању која може стећи похађањем посебне обуке.

Законом се промовише транспарентност лобирања, која долази до изражаја у успостављању јавног регистра лобиста, а који омогућава постојање прегледних и јавно доступних информација о идентитету и интересу свих оних који утичу или желе да утичу на органе власти у процесу припреме и доношења закона других прописа и општих аката.

Прописана су правила у вези са спровођењем лобирања и у том смислу је прописана обавезна садржина уговора о лобирању и правила о његовом раскиду, као и прекиду поступка лобирања. Такође, описани су послови које обављају лобисти и нерегистровани лобисти и прецизно утврђени принципи њиховог деловања и обавезе које имају према кориснику лобирања.

Прописана је обавеза лобираног лица да сачини извештај о сваком контаку са лобистом или нерегистрованим лобистом.

Курир.рс/Тањуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар