Почетна » Србија поново међу земљама са најмање ефикасним јавним сектором

Србија поново међу земљама са најмање ефикасним јавним сектором

од admin
0 коментар

 

Поред тога, резултати у области образовања и администрације су нешто испод просека, а ове године здравство је нешто боље од просечног.

На основу овог истраживања, уколико би Србија успела да повећа ефикасност јавног сектора на ниво просека земаља у транзицији, тренутни ниво јавних услуга могао би да се пружа уз јавну потрошњу која би била нижа за 22 одсто од садашње. Главни параметри за избор земаља које смо поредили били су искуство процеса транзиције и процес евроинтеграција. Очигледно је да је у земљама у којима је јавни сектор мањи, он такође и ефикаснији, као и да земље које су чланице Европске уније имају боље резултате него оне које то нису“, наводи Либек у саопштењу.

Од земаља које су се нашле у истраживању, најефикаснији јавни сектор имале су Чешка, Естонија и Пољска, док су најниже котиране биле Србија, Албанија и Румунија.

„Главни изазови леже у перформансама јавног сектора, а највећи проблеми видљиви су областима економске политике и управљања, као и расподеле. Управо ниске преформансе дају кључан допринос неефикасности јавног сектора, а не ниво расхода“, образлажу у саопштењу.

Индекс ефикасности, како наводи Либек, веома је значајан зато што егзактно мери пропусте у организовању јавне власти и спровођењу јавних политика. Креира јасан приказ стања и елиминише потребе за паушалним и непровереним оценама или анегдотским тврдњама о постојању или размерама проблема. Његова инструментална вредност јесте да упути на проблеме у функционисању државног апарата како би се они решили.

„Грађани Србије и наша привреда финансирају јавни сектор. Ефикасност јавног сектора мора да постане ствар политичке одговорности, а грађани морају јасније да упознају како се јавни сектор финансира новцем свих нас пореских обвезника.

Како додају, поводом Дана пореских слобода 15. јуна Либек је на медијском порталу Талас.рс лансирао платформу Мој порез преко које је могуће сазнати колико пореза плаћамо годишње и на које услуге јавног сектора се тај новац троши.

„Када се све сабере, цена тих услуга није мала, па је за све пореске обвезнике веома важно да знају и какав је њихов квалитет. Нашим новим Индексом ефикасности јавног сектора измерили смо колико ефикасно јавни сектор обавља своја задужења“, додаје Либек у саопштењу.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар