Почетна » СРЦЕ ЗА ДЕЦУ Исповест: Сара је проговорила тек са четири године

СРЦЕ ЗА ДЕЦУ Исповест: Сара је проговорила тек са четири године

од admin
0 коментар

Сара је била живахно дете и једноставно нико није могао да уочи да нешто с њом није у реду. Можда баш због тога, имала је скоро три године када смо приметили да се не окреће на звук.

– Тада је почео пакао – прича Сарина мајка Марина Гургуровић из Смедерева.

Четири године су родитељи готово свакодневно водили Сару у Београд на терапије. А све би било другачије, кажу стручњаци, а сада то зна и Сарина мајка, да су проблеми са слухом откривени у смедеревском породилишту одмах по рођењу.

– Када је дефинитивно утврђено да не чује, наравно, почиње и преиспитивање: кривите и друге и себе. Онда се сетите рођака из свих колена обе гране фамилије који су имали проблема са слухом… Али, нико нас није упутио да уопште постоји тај преглед, нити сам уопште знала да то може да се утврди у тако раном узрасту – каже Сарина мајка.

Sara Grgurović

На левом уху Сари је утврђено оштећење слуха где звук региструје тек на више од 100 децибела, на десном је нешто боље, на 75 децибела распознаје аудио-подражаје.

– Много смо изгубили времена. Да је тест урађен на време, да је одмалена добила апаратиће, све би извесно било другачије. Да је могла уз помоћ њих да слуша наш говор, маме и тате, развијала би се сигурно много лакше и брже него што је то било у њеном случају. Дете до годину дана само слуша, упија речи и повезује њихова значења са оним што га окружује, а кад не чује, оно види само отварање уста и не разазнаје шта то уопште значи – објашњава Марина.

Сара је имала две и по године када је добила апарате, проговорила је тек кад јој је било четири. Требало је надокнадити изгубљено, спасти што се спасти да. Сада има девет година, иде у трећи разред и врло добар је ђак. А захваљујући стручним људима, она сада прича одлично.

Да је скрининг урађен на време, не бисмо чекали четири године да Сара изговори прве речи

Бићу првак у брејкденсу!

Сара има једну занимљиву преокупацију: бави се плесом – и то брејкденсом! И ту је успешна. Сама и са групом с којом наступа освајала је признања на такмичењима, била је и на телевизији, такмичила се са одраслима. Инструктори кажу да има невероватан осећај за ритам.

– Имам једно друго, једно треће и једно четврто место на такмичењима, али нећу да престанем да вежбам док не победим – каже Сара Гургуровић.

ПОЗИВ ЧИТАОЦИМА Свака беба да чује звечку, возић и песму!

„Блиц фондација“ је покренула велику хуманитарну акцију да се свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за скрининг слуха код новорођенчади. Покровитељ акције је Министарство здравља, а медијски партнер је РТС. Апарате за скрининг слуха поседују свега три-четири породилишта од укупно 56, колико их има у Србији. Због недостатка тих уређаја, оштећење слуха код деце се касно открије, а последице тога могу да буду знатно веће него кад би се глувоћа открила одмах по рођењу. Помозимо да свако дете може да чује музику, да пева, да се гласно радује! Од 4. марта до 30. априла ове године, сав приход са нашег хуманитарног броја 2552 и све уплате на текуће рачуне „Блиц фондације“ биће искоришћени за куповину апарата за скрининг слуха код беба. Помозимо да наша деца буду здрава! Детаљније информације о томе како можете да се укључите можете видети ОВДЕ.

Помозимо да наша деца буду здрава!

М.Ђорђевић      Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × four =