Почетна » СРПСКА ТУГА: Радници у Идеи не могу да купе ни кифлу за топли оброк, али то није све! (ФОТО)

СРПСКА ТУГА: Радници у Идеи не могу да купе ни кифлу за топли оброк, али то није све! (ФОТО)

од admin
0 коментар

Да је положај запослених у Меркатору С и Идеи, чији је власник хрватска фирма Агрокор, веома лош, говори и чињеница да радницима за топли оброк на дан исплаћују само 13 динара.

Након писања нашег портала о Меркатору С и Агрокор, јавили су нам се запослени у Идеи чији је власник такође Агрокор, са причом о условима које им нуди та фирма. Оно што нас је запрепастило је свакако чињеница да радници у тој компанији за топли оброк који добијају не могу да купе ни кифлу. Још већи проблем радника је што им цела месечна зарада износи непуних 21.000 динара!

– Од када је Идеа припојена Меркатору С услови су постали лошији. Смањен је топли оброк, али и регрес. Тако нам сада топли оброк по дану износи само 13 динара, а за те паре у Идеи не може ни кифла да се купи – рекао нам је један од запослених у овом супермаркету (име познато редакцији).

Накнадне тошкове на име топлог оброка можете погледати на документу испод!

Услови лошији од када се Идеа припојила Меркатору С

Директор Синдиката радника Србије Горан Пећанац каже да су услови за раднике Идее постали лошији пре годину и по дана, када је Агрокор постао власник Меркатора С.

Ја сам тада радио у Идеи и ту је топли оброк био 2.000 динара нето месечно. Када је Идеа утопила у Меркатор, сви запослени у Идеи су престали да буду запослени у Идеи и постали су запослени у Меркатору С. Они су у том тренутку добили лошије услове.
Горан Пећанац, директор Синдиката радника Србије

На питање зашто се синдикати тада нису побунили против тих лошијих услова које су радници добили, Пећенац објашњава да је тада у све то учествовао само један независни синдикат Меркатора С који је потписао све “што су му гурнули под нос”.

– Пре припајања Идее у Мекатор С постојао је само један синдикат који је био потпуно на страни тадашњег послодавца. Почетком 2015, када је Агрокор постао власник Меркатора С, тај синдикат је потписао са Агрокором све што су му ставили под нос, односно све те негативне ствари које су дошле са Агрокором и на тај начин аминовали све то па и тај топли оброк. Када је радник који је радио у Идеји, потписао да престаје да ради у Идеи а да почиње да ради у Меркатору С, он је тада на неко начин слаган. Радницима је тада речено да ће радити под истим условима, само да потпишу та два папира, а све се променило.
“Газда сам, и могу да радим шта хоћу”

Директор Синдиката радника Србије, прича да радници на низак топли оброк реагују веома негативно, али да су заплашени да не би изгубили и то што имају.

– Запослени су више него незадовољни. Обраћају нам се за помоћ, али они су и немоћни и заплашени. Заплашени су како не би изгубили и тих 20 хиљада динара јер од тога живе – каже он и додаје:
– Синдикати покушавају дијалогом са послодавцем да их увере да то није довољно, док они тврде да они у овом треутку не могу да плате више. Није само проблем топли оброк, већ су и зараде минималне. Тако да се послодавци онако здушно труде да исплате што мањи топли оброк. Ми јесмо покретали иницијативе, пошто у фирми постоје више синдиката, међутим послодавци на то нису одговорили позитивно. И то стање тако траје, да је питање око оплог оброка постала онако нека пародија.

Разлог за мали топли оброк, регрес али и плате Пећанац види у томе што Меркатор себи превише даје за право.

– Разлог за тако нешто је свакако што послодавац даје себи за право да плати онолико колико он жели. То је капитализам у свом најгорем облику. То је од прилике овако: “Газда сам, и могу да радим шта хоћу” – закључује Пећанац.

Подсетимо, вланик фирме Агрокор Ивица Тодорић почетком 2015 у изјави за медије рекао је да добро пословање зависи од улагања у запослене и да “ко год није иновативан и не улаже у нову производњу и у своје људе, сигурно неће бити одржив на дужи рок”, а узимајући у обзир да је топли оброк у његовој фирми запосленима у Србији само 13 динара, поставља се питање да ли Тодорићу “истиче рок трајања” у нашој земљи.

Покушали смо и да добијемо коментар из компаније Агрокор на целу ситуацију, али их до објављивања овог текста нисмо добили. Зато их поново молимо да одговоре на следећа питања:

1.Зашто је топли оброк радницима Идее смањен када су припојени Меркатору С?

2.С обзиром да је Ивица Тодорић 2015. године изјавио;- Ко год није иновативан и не улаже у нову производњу и у своје људе, сигурно неће бити одржив на дужи рок јер су сви послодавци у региону суочени са највећом светском конкуренцијом у свим подручјима (цитат); а с обзиром да је радницима Идее у Србији од припајања Меркатору С драстичан смањен регрес и топли оброк, да ли значи да се фирма налази у финансијским проблемима или пред затварањем?

3.Зашто су радницима Идее понудили лоше услове када сте преузели Меркатор С од Словенаца?

И Тадић “испалио” раднике

Иако је Законом о раду дефинисан топли оброк, не постоји законска регулатива која одређује његов износ, а задњи покушај синдиката да се то промени одиграо се 2008. године.

– Задњи покушај да се нешто промени био је 2008. године када је на Социјално-економском савету договорено да топли оброк буде 15 одсто од месечне нето зараде. Ипак, то није заживело. Борис Тадић је тада био председник и у предизборној кампањи је званично потписан тај документ између синдиката и Владе. Наравно, послодавци су се тада бунили да то не могу да исплаћују и то није заживело – наводи Пећанац.

Радник Идее (име познато редакцији) о лошим условима:

Топли оброк су нам са скоро 100 динара смањили на 13 динара
Регрес је драстично смањен
Просечна месечна НЕТО зарада је 21.918 динара!

 

(srbijadanas.com)

Можда ти се свиди

Оставите коментар