Почетна » СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ ПОЧИЊУ ДА КОРИСТЕ ЕЛЕКТРОШОКЕРЕ И СУЗАВАЦ? Нови закон доноси бројне промене

СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ ПОЧИЊУ ДА КОРИСТЕ ЕЛЕКТРОШОКЕРЕ И СУЗАВАЦ? Нови закон доноси бројне промене

од admin
0 коментар

Поред службене палице, лисица и оружја убудуће ће полицајцима на располагању бити и електрошокери, али и сузавац у спреју

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да предлог новог закона о полицији има за циљ ефикаснији и професионалнији рад полиције.

Обједињена расправа о предлозима закона о полицији, о јавном реду и миру и о јавном окупљању, почела је данас у Скупштини Србије.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је, образлажући све законске предлоге, рекао да очекује да се кроз скупштинску расправу дође до текстова та три закона која ће значајно побољшати безбедност и учинити да систем буде ефикаснији.

Међу 259 чланова нвовог закона о полицији су и они којима се запослени деле на полицијске службенике, државне службенике и намештенике.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Полицајци добијају нова звања и чинове. Укида се Противтерористичка јединица и остаје само Специјална антитерористичка јединица. Поред службене палице, лисица и оружја убудуће ће полицајцима на располагању бити и електрошокери, али и сузавац у спреју.

Предложеним законом о полицији, према његовим речима, стварају се услови за професионалнији рад, пооштравају услови за ступање у радни однос у МУП-у, који ће морати да се поштују све време док је припадник тог органа запослен, али је предвиђено и каријерно напредовање, односно напредовање кроз заслуге и стицање знања.

– Више неће моћи да се напредује само протоком времена, већ ће се сагледавати шта је припадник у току свог посла урадио и које вештине је стекао – рекао је Стефановић, објашњавајући да ће напредовање у будуће бити базирано на усавршавању, што ће као крајњи резултат имати да најстручнији и најспособнији буду у том сектору.

Биће успостављена једна специјална јединица, ојачан сектор унутрашње контроле, што је важна ставка којом МУП жели да покаже да је борба против корупције, па и у полицији, један од основних задатака, рекао је Стефановић.

Tanjug/MUP REPUBLIKE SRBIJE

То би, објаснио је, требало да доведе до откривања кривчних дела унутар МУП-а, кроз спровођење теста итнергритета за запослене, пре свега за руководиоце.

– Сектор унутрашње контроле ће контролисати сваког запосленог у МУП-у – истакао је Стефановић.

За предложени закон о јавном окупљању је рекао да на добар, детаљан и модеран начин дефинише окупљање и да по први пут дефинише спонтано окупљање.

Навео је, поред осталог, да ће убудуће од шест до 23 сата бити могуће одржати јавно окупљање, а да се једино ограничење односи на окупљање испред објеката који су важни за националну безбедност, попут школа, вртића, болница, места за производњу струје и воде, војних и полицијских објеката.

– Испред сваког другог је могуће окупљање. То су минимална ограничења – рекао је Стефановић, додајући да су прописане озбиљније обавезе за оне који организују скупове.

Када је у питању законски предлог о јавном реду и миру, Стефановић је навео да се тим актом санкционишу радње којима се угрожава јавни ред и мир, попут, коришћења уређаја на даљину, а посебна пажња је апострофирана на заштиту деце и малолетника.

Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара (СВМ) поздравила је доношење нових закона, али је и предложила амандмане који се, када је реч о закону о полицији, тичу запошљавања припадника националних мањина.

Она је, такође, рекла да, када је реч о Предлогу закона о јавном реду и миру, подржава казне које су предвиђене за коришћење петарди, али је нагласила и да је неопходно обезбедити његову примену, те да је до сада највећи проблем био тај што полиција није реаговала на неовлашћено продавање петарди и њихово коришћење.

Телеграф.рс / Извор: Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

eighteen − 1 =