Почетна » СРПСКО КОЛО ЗА ГИНИСА: 12.000 играча у народним ношњама обарало рекорд!

СРПСКО КОЛО ЗА ГИНИСА: 12.000 играча у народним ношњама обарало рекорд!

од admin
0 коментар

Играчи, „од седам до 77 година“ старости, ухваћени за руке у непрекидном ланцу дугом шест километара, дуж четири новосадска булевара, одиграли у континуитету Велико бачко коло, Катанку и Ужичко коло

На новосадским улицама и булеварима данас је око 12.000 играча из Србије и још 10 земаља, у народним ношњама пред више хиљада грађана, одиграло велико коло у намери да оборе Гинисов рекорд у најдужем колу на свету.

Манифестацију “Велико коло за Гиниса” је, на бини на Новом насељу, свечано отворио члан Градског већа за кутуру Вања Вученовић истичући да се овим необичним догађејем Нови Сад представља као “центар европског фолклора, центар традиције и свега најлепшег што Република Србија може да пружи у културолошком погледу”.

Потом су играчи, “од седам до 77 година” старости, ухваћени за руке у непрекидном ланцу дугом шест километара, дуж четири новосадска булевара, одиграли у континуитету Велико бачко коло, Катанку и Ужичко коло, праћени музиком са разгласа као и громким аплаузима и овацијама публике.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Сплет игара из Србије у највећем колу на свету, које ће највероватније и званично ући у Гинисову књигу рекорда, играли су чланови 258 културно-уметничких друштава, деца и одрасли из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске, Бугарске, Италије, Мађарске, Словеније, Немачке и Аустрије.

Била је то прилика да, осим учествовања у обарању необичног рекорда, фолклораши из разних земаља грађанима Новог Сада током лепог октобарског недељног поподнева прикажу лепоту игре и раскош крајева из којих долазе.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

А Новом Саду, како је изјавио Вученовић, ова манифестација ће бити још једна степеница на путу ка освајању титуле Европска престоница културе 2021. године.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Он је захвалио Удружењу “Велико коло” на великом труду у организовању ове лепе приредбе, као и свима који су помогли да буде остварен.

Председница Скупштине града Јелена Црногорац истакла је да овом манифестацијом Нови Сад бити уцртан на мапу необичних рекорда као и да ће Велико коло бити “уписано у културну историју града”.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Директор “Великог кола” Милан Веселиновић захвалио је Граду Новом Саду, покрајини Војводини као и многобројним спонзорима на помоћи у организовању манифестације, чије су припреме трајале пуну годину.

Он је изјавио новинарима да је досадашњи Гинисов рекорд у тој категорији било коло које је играло 250 људи и додао да се у наредним данима, пошто одговарајућа Комисија Гинисове књиге рекорда провери све детаље новосадске манифестације, из Лондона стигне и званична потврда да је Велико коло играно у Новом Саду нови рекордер.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Централном догађају, игрању Великог кола, претходили су концерти које су учесници манифестације приредили на више од 20 локација у граду.

Манифестација “Велико коло за Гиниса” имала је и хуманитарни карактер, јер су њени учесници дали подршку борби против болести дијабетеса.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Телеграф.рс / Тањуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар