Почетна » Шта договорају Гашић и Дачић?

Шта договорају Гашић и Дачић?

од admin
0 коментар

Потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић учествовали су јуче на састанку Савета НАТО-а са чијим су генералним секретаром Јенсом Столтенбергом разговорали о „даљем унапредњу партнерских односа и јачању политичког дијалога“.

Познаваоци кажу да је интензивирање дијалога на високом нивоу само део припреме за примену Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП), које је Србија потписала са НАТО и која представља највиши степен сарадње једне земље нечланице са Алијансом.

За доминантан део српске јавности ова тема је посебно осетљива и сваки ближи облик сарадње са НАТО уноси страх међу грађане да се припрема терен за учешће српске војске у војним операцијама, а временом и за чланство у том савезу.

Истраживач Београдског центра за безбедносну политику Марко Милошевић каже да нема простора за спекулације јер сваке године Скупштина Србија усваја Годишњи план употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама, где се тачно наводи куда се упућује наша војска и у коју врсту мировних мисија.

– Све су оне под покровитељством УН и ЕУ. Припадници наше војске увек иду у склопу контингента неке друге земље и то оне која није признала Косово, па смо тако, на пример, ишли у склопу шпанског и словачког контигента. За евентуално учешће наше војске у операцијама НАТО потребно је одобрење Скупштине Србије, а парламент то никада неће изгласати – каже за „Вести“ Милошевић.

Прошле године је ВС учестовала у двадесетак војних вежби са земљама из програма Партнерство за мир и у две са Војском Руске федерације. Кад је потписан ИПАП са Алијансом, надлежни у Србији су најавили војну вежбу са Русима.

На тај начин, сматрају познаваоци, шаље се порука да Београд остаје на приниципима војне неутралности.

И Руси и Запад

Према истраживању јавног мњења које је 2012. спровео Београдски центар за безбедносну политику, више од две трећине људи се изјаснило против чланства у НАТО. Истовремено, није био велики број заговорника ближе војне сарадње са Русима.
– Највећи број грађана се изјаснио са сарадњу и са једнима и са другима и мислим да се тог принципа држи и садашња српска влада – каже Марко Милошевић.

 

(vesti)

Можда ти се свиди

Оставите коментар