Почетна » Шта је Глобалтел који је Телеком купио од Пинка Жељка Митровића и како послује?

Шта је Глобалтел који је Телеком купио од Пинка Жељка Митровића и како послује?

од Други Пишу
0 коментар

Консолидација на телекомуникационом тржишту настављена је ових дана преузимањем Глобалтела, фирме чији је већински власник Пинк медиа груп Жељка Митровића, од стране Телекома Србија.

Висина трансакције није обелодањена, а директор Телекома Владимир Лучић, негирао је да се ради о 17 милиона евра, колико су износиле медијске спекулације.

Скоро сва ранија преузимања Телекома у оквиру инвестиционог плана чији је циљ доминација на тржишту, била су у области кабловских дистрибутера и дистрибуције медијских садржаја. Овог пута преузет је играч који послује искључиво на тржишту мобилне телефоније.

Глобалтел је виртуелни мобилни оператер, дакле нема лиценцу за мобилну телефонију, и користи мобилну мрежу оператера А1.

Према прегледу тржишта електронских комуникација у Србији за други квартал ове године, Глобалтел је према броју активних корисника имао тржишно учешће од 1,17 одсто у мобилној телефонији.

Највише корисника, 42,85 одсто имао је Телеком Србија, други је био Yеттел са 31,92 одсто, а трећи је А1 са 24,06 одсто.

У односу на треће тромесечје прошле године, учешће Глобалтела повећано је са 0,79 одсто на 1,17 одсто.

Према извештају РАТЕЛ-а скоро сви корисници Глобалтела имају припејд рачуне. У том сегменту удео Глобалтела на тржишту је 2,97 одсто, док у постпејду имају свега 0,07 одсто. У другом тромесечју, укупно је било 5,23 милиона постпејд корисника и 3,19 милиона припејд корисника у Србији.

Глобалтел је направио бизнис на пакетима који су мешавина припејд и постпејд услуга. За њихову припејд услугу не потписује се уговор, а добијају се услуге попут одређене количине интернета, минути и СМС као што је то случај са постпејд пакетима другим оператера.

Телеком је преузео 100 одсто капитала Глобалтела који износи 50 милиона динара. Истовремено, ова фирма има и обавезе од 95 милиона динара, од чега 81,6 милиона из пословања, а 13,5 милиона краткорочних обавеза. Дугорочне обавезе износе милион динара.

Упоредо с тим, фирма има и 42 милиона динара готовине, 8,9 милиона динара залиха и око 80 милиона динара потраживања.

Глобалтел је прошле године остварио нето добит од 6,9 милиона динара, уз 15 милиона динара исплаћених личних примања послодавца. Претходне године, добит фирме је била 4,86 милиона динара.

Укупан одлазни говорни саобраћај у Србији, односно разговори путем мобилних телефона, као и СМС поруке стагнирају у претходних годину дана. У другом тромесечју је остварено 5,19 милијарди минута разговора у одлазном саобраћају код свих оператера, што је раст у односу на 5,05 милијарди у првом тромесечју, али и пад у односу на 5,33 милијарде минута из четвртог квартала прошле године, показује извештај РАТЕЛ-а.

Број послатих СМС порука је стабилан последња два квартала на 1,13 милијарди.

Зато мобилни интернет саобраћај бележи снажан раст. У другом тромесечју остварено је 256,3 милиона гигабајта. То значи да је сваки корисник мобилног интернета трошио у просеку дневно 398 мегабајта или 11,79 гигабајта месечно.

У односу на треће тромесечје прошле године саобраћај је повећан са 215,2 милиона гигабајта на 256,3 милиона гигабајта, уз раст у сваком кварталу.

На овај начин Телеком је ојачао позицију на тржишту мобилне телефоније, док је ранијим аквизицијама дошао и до 56 одсто учешћа по броју претплатника широкопојасног интернета. На другом месту је СББ са 28,7 одсто, Yеттел има 3,5 одсто, Орион телеком са 3,2 одсто и још неколико дистрибутера са испод три одсто учешћа.

На тржишту дистрибуције медијских садржаја Телеком је имао 52,9 одсто, а СББ 40,9 одсто. Yеттел има 2,8 одсто, док су остали мањи дистрибутери поделили остатак.

Foto: Shutterstock/Lina Mo

Милош Обрадовић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар