Почетна » ШТА ЈЕ ИЗАЗВАЛО ВАТРЕНУ СТИХИЈУ? Пожари у Црној Гори и Хрватској су НАЈГОРИ СЦЕНАРИО за сваког ватрогасца

ШТА ЈЕ ИЗАЗВАЛО ВАТРЕНУ СТИХИЈУ? Пожари у Црној Гори и Хрватској су НАЈГОРИ СЦЕНАРИО за сваког ватрогасца

од admin
0 коментар

Пожар на високој температури и уз јак ветар и на неприступачном терену је најгора ноћна мора за сваког ватрогасца, а то је управо оно што се дешава дуж јадранског приморја у Црној Гори и Хрватској, оцењују за „Блиц“ српски ватрогасни стручњаци.

Радиша Трнавац, почасни председник Добровољног ватрогасног друштва Вождавац каже је ветар тренутно кључни фактор на местима на којима букте пожари.

– Није исто да ли је брзина ветра три или 20 метара у секунди. Што је ветар бржи, брже се шири и пожар, а уколико још мења правац онда је немогуће контролисати, а самим тим и спречити ширење пожара, каже Трнавац.

Он каже и да је највећи проблем када у оваквим ситуацијама пожар захвати зимзелено подручје.

– Када пожар захвати бор, јелу, смреку, тачније дрвеће у којима има смоле, пожар се разбукти великом брзином, а највећи проблем тада представљају шишарке. У моменту усијања, шишарке буквално излећу из крошњи, као метак, и могу одлетети и до 100 метара и тако у секунди шире пожаре на све стране. Што је већа површина под ватром, она се теже и гаси, каже Трнавац.

Он објашњава и да се у угроженим подручјима Црне Горе углавном ради о неприступачним теренима, што такође знатно отежава акцију ватрогасаца.

– Када дође до пожара у пределима ниског растиња, где су храст и буква, ватрогасци то решавају и прскањем воде из напртњача. У случајевима као што је сада у Црној Гори и Хрватској где пожар буквално бесни, неопходно је деловање и из возила али и из ваздуха, односно из хеликоптера и авиона.

У Управи за ванредне ситуације такође кажу да је јак ветар кључни фактор који је довео до проширења ватре на црногорском приморју.

– Зато је сада неопходно пресецање пожарних путева и дејством са копна и из ваздуха, кажу у Управи.

Пожар може да изазове и обичан пикавац

Узроци ватрене стихије у Црној Гори и Хрватској још нису саопштени, а тамошњи медији не искључују ни могућност намерног подметања пожара.

Požar u Hrvatskoj

– Намерно подметање пожара никада не може да се искључи јер увек постоје људи који су спремни на то из обести или због одређене финансијске користии. Међутим, много чешћи узрок пожара, поготово овако великих, а који су избили и у Италији, Француској. Поругалу су последица људског фактора, али ненамерног, односно пре њихове непажње.

– Пикавац бачен из аутомобила може да запали лист и доведе до пожара, људи на излетима оставе ватру. Пожар може да избије и од удара грома, кажу у Управи.

Трнавац објашњава да и када почне пожар, поготово ако избије ноћу, мештани примете хаос тек када ватра захвати већу површину.

– Ватрогасне јединице нису распоређене у сваком месту да може да се очекује брза и хитна реакција. Ватрогасцима некада треба и до 40 минута да стигну до угрожених подручја, каже Трнавац.

Т. М. С.   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

seventeen + fourteen =