Почетна » Шта је смешно, министре?

Шта је смешно, министре?

од admin
0 коментар

Министар рада Александар Вулин, који је праснуо у смех на молбу младића са тешкоћама у развоју да му запосли сестру, својевремено је мимо закона запослио на десетине људи.

Подсетимо, Никола Вулетић, штићеник Дневног боравка за децу с тешкоћама у развоју у Ужицу, затражио је у понедељак од Вулина, током министрове посете тој институцији да му преко везе запосли сестру Јелену Јаковљевић (31), дипломираног дефектолога. Иако је то Вулину било урнебесно смешно, Никола није без разлога помислио да би баш актуелни министар рада могао да потегне везу за његову сестру.

Наиме, према извештају Државне ревизорске институције (ДРИ), Вулин је током читаве 2013. године као шеф Канцеларије за Косово и Метохију на платном списку имао неколико десетина запослених више него што то закон допушта. Њему је у том периоду било дозвољено да има девет запослених по уговор о делу, а он је током свих 12 месеци имао неколико десетина вишка запослених. Тако је у мају 2013. по уговору о делу запошљавао чак 61 особу уместо допуштених девет!

Никола Вулетић

Покушали смо јуче од министра да сазнамо зашто га је толико засмејала Николина логична молба, ако се зна да Вулин уме да “прошверцује” радна места, али до закључења овог издања нисмо добили одговоре.

– Много се причало о томе да се запошљавању преко везе и по партијској линији мора стати на пут. Обећавало се да ће проблем бити решен, а о томе говоре и неки стратешки акти за борбу против корупције. Међутим, не види се да се нешто заиста ради на решавању проблема. Предуслов за то је да се утврди чињенично стање и број оних који су запослени преко везе – каже Немања Ненадић из „Танспарентности Србија“.

Социолози сматрају да ми живимо у неуређеном друштву чија је патолошка карактеристика запошљавање преко везе па тако не чуди Николина молба упућена Вулину.

– Млади људи не могу да реше статус брака и ширења породице уколико нису запослени. Они прибегавају свим могућим опцијама како би дошли до посла. Корупција није само присутна у јавним предузећима, већ и у запошљавању у приватним фирмама. Приватник прихвата да запосли некога по препоруци уколико ће тако да негује добре односе са политичарима и угледним људима – каже социолог Срећко Михајловић.

Никола херој Ужица, сестра не верује да је Вулин ганут и неће посао преко везе

Јелена Јаковљевић са сином

Николу Вулетића јуче су на сваком кораку поздрављали његови Ужичани – фамилија, знани и незнани.

Телефон породице Вулетић усијао се од позива и подршке младићу с тешкоћама у развоју који је у две реченице објаснио како је партијска књижица у Србији пречи папир од факултетске дипломе.

– Заустављали су нас на сваком кораку. Цео дан су пљуштале честитке са посветом – свака част, мајсторе, проговорио си о чему други ћуте – преноси Миодраг Вулетић, Николин отац.

Миодраг се потајно нада реакцији Александра Вулина.

– Кад би хтео да испадне лаф и услиши молбе мог сина, Вулин би лако могао да нађе посао за моју ћерку Јелену. Нико му то не би замерио – искрен је Миодраг.
Никола је у Дневни боравак за децу и омладину ометену у развоју јуче однео примерак „Блица“, показујући фотографију Вулином.

– Одушевљен је сликом и честиткама. Убеђен је да ми је нашао посао. Упорно тврди да је средио са Вулином да ме запосли и да ћу ускоро почети да радим. Упорно понавља – Вулин ће те запослити преко везе – прича Николина сестра Јелена Јаковљевић.

Ипак, она инсистира да не жели везу да би се запослила. Упорна је да је диплома може ухлебити.

– Моја жеља је да радим у дечјем вртићу. Директора Установе „Дечји вртић“ ми је пре годину дана рекла да је моја струка неопходна и упутила захтев у надлежно министарству да будем примљена. Нажалост, испречила се уредба Владе о забрани запошљавања у јавном сектору – каже Јелена.

Она не верује да би Николина молба могла да гане Вулина и да ће он „потегнути везу“ да је запосли.

– Што би њега дирнули моја животна прича и Николин апел када нисам наишла ни на подршку градских власти? Пре пола године предала сам градоначелнику свој ЦВ и затражила састанак на пар минута само да ме неко саслуша. До сада ме нису удостојили одговора – поручује Јелена Јаковљевић. В. Л.

 

(blic)

Можда ти се свиди

Оставите коментар