Почетна » Шта је специјална јединица СИГ која је упала на север Косова

Шта је специјална јединица СИГ која је упала на север Косова

од admin
0 коментар

У упаду на север Косова и хапшењу четворице Срба осим јединица РОСУ учествовала је и најелитнија јединица косовских снага ФИТ/СИГ, чији подаци су строго чувана тајна приштинских власти

У упаду на север Косова и хапшењу четворице Срба осим јединица РОСУ учествовала је и најелитнија јединица косовских снага ФИТ/СИГ, чији подаци су строго чувана тајна приштинских власти.

Лист Блиц преноси да је ово тим јединицама други упад на север Косова, а да су први пут упали учествовали у хапшењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Како се наводи, „најгрубљи опис“ ове јединице је да су претеча такозване војске Косова, са базом у Приштини у близини аеродрома.

Блиц пише и да та јединица није многољудна, али да је обученија и боље опремљена од јединица Росу.

Сматра се да је основана 2003. године када је имала два тима по 15 припадника, да је годинама мењала и имена, па је у марту 2005. године названа „Специјалне интервентне групе – ГСИ / СИГ“ (на албанском „Групи Специал и Интервенимит ГСИ“), док су се почетком 2008. године звали „Први интервентни тим“ или Фирст Инцидент Теам – ФИТ.

Познати су и као СИУ, односно специјализована интервенциона јединица, а када би се ФИТ поредлио са родовима које има Србија, по организацији би био најсличнији САЈ-у.

Како се наводи, од наоружања користе „калашњикове“, „глок 19“ и „хеклер МП-5“.

Тањуг/Новости онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар