Почетна » Шта се дешава у Клиници „Др Лаза Лазаревић“: Више десетина лекара добило упозорења пред отказе

Шта се дешава у Клиници „Др Лаза Лазаревић“: Више десетина лекара добило упозорења пред отказе

Протест дела запослених на Клиници „Др Лаза Лазаревић“ траје од прошле године

од Други Пишу
1 коментар

Око педесетак запослених у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, који су претходних месеци учествовали у штрајку тражећи смену в.д. директорке те установе др Иване Сташевић Карличић, добили су упозорења пред отказ.

У упозорењима у које је Данас имао увид се наводи да су запослени који су били окупљени на протесту испред клинике почетком марта спречавали несметани пролазак кола Хитне помоћи и приватног возила, чиме су отежали пружање благовремене медицинске помоћи.

Из Клинике, међутим, истичу да нису послали упозорења пред отказ већ да су покренули поступак изјашњења „на документовану повреду радног односа“ те да је понашање протестаната у сукобу са законом, моралом и лекарском етиком.

Једна од учесница протеста др Анита Милановић, специјалиста психијатрије, каже да ови наводи нису тачни.

– У тим упозорењима наведен је фингиран догађај, односно тврди се да су штрајкачи спречавали кола Хитне помоћи да приступе улазу како би се указала помоћ пацијенту. То је апсолутна лаж, јер нико није био на улазу, каже др Милановић.

Она објашњава да се спорни догађај десио почетком марта.

– Након тог окупљања упозорења су почела да пристижу. При томе упозорење пред отказ је чак стигло и колеги који уопште није био ту, већ на свом радном месту у Падинској Скели, за шта постоји извештај – додаје.

Саговорница Данаса наводи да се свако окупљање пријављује полицији.

– Полиција је присуствовала догађају и они имају извештај о томе. Ми ћемо тражити извештај полиције, јер ако се било шта догодило, њихов извештај ће то потврдити. Међутим, ништа се није догодило, нити је полиција реаговала. Ми имамо апсолутно савршену сарадњу са полицијом све ово време, наводи она.

Др Милановић објашњава и да запослени који су добили упозорење могу да се изјасне о наводима, а потом чекају решење које може бити отказ или упозорење да ће добити отказ ако понове дело у наредних шест месеци или решење да се одузима одређени износ од плате у наредна три месеца.

– Ми имамо страх да ће неке колеге добити отказ – каже она.

Како истиче, „апсурдно је, неетично и рушење је свих права грађана да в. д. директор тако важне установе даје десетине упозорења на основу фингираног догађаја“.

– Да не заборавимо реч је о истој в.д. директорки за чију смену је министарка здравља дала захтев пре четири месеца. А до смене не долази из политичких разлога, што нам је речено у кабинету владе. Разлог за несмењивања је то што СПС, као коалициони партнер који је добио управљање клиником, не предлаже ново кадровско решење, наглашава др Милановић.

Саговорница Данаса на крају закључује да штрајкачи неће одустати.

– Ми настављамо своју борбу, следеће окупљање је сутра у 14 часова испред клинике. Дошли смо до алармантне фазе када се в.д. директорка брутално разрачунава са штрајкачима који траже своје право, наводи.

С друге стране, из управе клинике истичу да закон забрањује окупљање, прављење буке, „навијачко понашање“, скандирање и дизање галаме у непосредној близини, односно испод прозора интензивних нега Ургентне психијатријске службе Клинике за психијатријске болести др „Лаза Лазаревић“, као и Ургентног центра КЦС, где се лече најтежи пацијенти и збрињавају најхитнија здравствена стања из целе Србије.

– Овакво понашање, осим што није у складу са законом, није у складу ни са моралом нити са лекарском етиком, наводе из клинике.

Они истичу да је обмана тврдња да су запослени који су угрожавали пружање здравствене заштите добили „опомене пред отказ“.

– У правно-формалном смислу покренут је поступак њиховог изјашњења на документоване повреде радног односа и права пацијената, попут ометања хитног збрињавања два суицидална пацијента, о чему као доказ постоји и видео запис. Посебно желимо да нагласимо да је на овај начин неколицина запослених упозорена, позвана на изјашњење, као и поучена о могућим последицама оваквог понашања, а све у складу са законом, кажу из клинике додајући да ће и даље спроводити сву законску регулативу у циљу заштите здравља и права пацијената.

Један од оних који је добио упозорење је и др Игор Радосављевић који је на свом Фејсбук профилу навео да ће због тога напустити и клинику и Србију.

„Хоћу да кажем да наша директорка није ништа крива, она је само симптом терминалне болести наше јадне и бедне домовине, а ви сви побројани сте та болест заједно са коалиционим партнерима!!! И због свега побројаног други део наслова: опраштам се од наше овакве Србије! Мени више није стало. Терминално оболелог пустити да умре у миру… Овој држави треба наша директорка а не нас неколико стотина запослених, ова држава нас и мене презире! То што сам 3 x без речи радио у ЦОВИД болницама и 8 x био донатор крвне плазме (и добио зато награду од тог истог Вучића) нема значаја, у свакој држави био бих грађанин вишег реда него у Вучићодачићевој прћији! И зато ћу се наредних дана распитати који курс Словеначког је добар и гледаћу да га колико могу брзо савладам. Дивна земља, са добрим ваздухом која поштује људе, где појединац има значај“, написао је др Радосављевић.

Коментаришући догађај на Клиници Лаза Лазаревић, адвокат Родољуб Шабић, председник Цивилног одбора за заштиту људских права, каже да је више десетина подељених упозорења пред отказ учесницима штрајка поступак без преседана.

– Типска, циркуларна упозорења која немају основ ни у чињеницама ни у закону су покушај застрашивања учесника штрајка. Потпуно неодговоран покушај чија реализација би директно угрозила, тачније онемогућила остваривање функције установе. Посебно је забрињавајуће и несхватљиво да Влада Србије и после више месеци не разматра предлог надлежног министарства за разрешење дикректорке клинике и тако због кадровске комбинаторике странака владајуће коалиције одржава веома тешку ситуацију на клиници услед чега највише трпе грађани којима је здравствена заштита нужна, наводи Шабић.

Подсетимо, протест дела запослених на Клиници „Др Лаза Лазаревић“ траје од прошле године. Учесници штрајка траже смену в.д. директорке коју између осталог оптужују и за мобинг. Поводом дешавања у клиници пре неколико месеци огласила се и министарка здравља др Даница Грујичић, која је рекла да је сагласна са сменом директорке.

 

М. Раденковић, Данас

Можда ти се свиди

1 коментар

Ana 23 марта, 2023 - 09:05

Desava se to da ljudi vise nece i ne mogu da trpe. Moramo da se zajedno borimo jer je ovo osiguranje koje placamo

Понови

Оставите коментар