Почетна » Шта се све догодило у емисији Јоване Јеремић због које је Пинк забрањен у ЦГ

Шта се све догодило у емисији Јоване Јеремић због које је Пинк забрањен у ЦГ

од Други Пишу
0 коментар

У Црној Гори је на шест месеци забрањено емитовање Пинк телевизије, због емисије коју води Јована Јеремић.

Ова одлука Савета Агенције за електронске медије Црне Горе уследила је због емисије „Ново викенд јутро“ у којој је водитељка Јована Јеремић разговарала с Брацом Здравковићем, који се у медијима представља као приватни детектив, о наводним узроцима у трагедији која се у августу догодила на Цетињу, а којим је прекршена Конвенција о прекограничној телевизији, у делу који се односи на обавезу поштовања достојанства људског бића и основних права других.

„Савет је закључио да емитер у овом прилогу недвосмислено потврђује намеру да, на сензационалистички и провокативан начин, привуче пажњу гледалаца, безразложно угрожавајући достојанство и приватност жртава и чланова њихових породица“, саопштено је након седнице.

У одлуци коју је Савет донео како би заштитио јавни интерес Црне Горе, а коју је преноси Радио Слободна Европа, пише да је закључено да „постоји континуитет спорног изражавања, те да је оправдано и пропорционално да се, у циљу његовог сузбијања и санкционисања, ограничи реемитовање јутарњег прогарама у оквиру ТВ програма ‘Пинк’, ‘Пинк плус’ и ‘Пинк М’ из Србије.“

Међутим, ово није први пут да се нешто овако дешава. Савет је санкционисао телевизију Пинк М и у фебруару 2020. године, ограничивши на три месеца дио програмских садржаја због промовисања мржње и дискриминације према припадницима црногорске националности.

Народни посланик Радомир Лазовић из покрета Не давимо Београд и председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанак поздрављају забрану емитовања Јутарњег програма ТВ Пинк у Црној Гори.

„Приказивање Цетињана и Црногораца уопште као примитивне заједнице у којој је највећи проблем крвна освета и провинцијализам је најгрубља могућа увреда Цетињу и читавој пријатељској Црној Гори“, наводи Чанак за Данас.

С њим је сагласан и Радомир Лазовић.

„Сејање мржње против неподобних особа, личне обрачуне Жељка Митровића, бесконачно искоришћавање људске патње, затим тотално одсуство идеје да постоји неки новинарски стандарди и закон који би требало да се постује, уз наравно апсолутни подрску криминалној власти чине ову телевизију дном нашег друштва“, наводи Лазовић.

Шта се заправо догодило?

Водитељка поменутог јутарњег програма Јована Јеремић те суботе 27. августа у госте је позвала поменутог „приватног детектива“ бомбастично најавивши то гостовање као оно у којем ће бити изнета „права разлог масакра“, који су наводно сазнали од комшија са Цетиња.

И сама водитељка је изнела низ спекулација о мотивима убице који је усмртио десет и ранио шест особа, након чега је и сам убијен. На њене сензационалистичке спекулације надовезао се сам саговорник, који је отишао корак даље у изношењу приватних појединости везаних породицу и починица и његових жртава.

Спекулисало се о психичком здрављу убице, томе да ли је мотив била заљубљеност у убијену Наташу Митровић, а колико је све изречено заправо сензационалистичка спекулација најбоље сведочи Здравковићеве речи да је „убица имао подстанаре у глави који су га убеђивали да му се убијена Наташа Митровић удварала“.

У једном тренутку је разговор прекинут због укључења са црногорског приморја, те је тема са трагедије у једној секунди прешла на црногорске плаже и туристе.

„Приватни детектив“ говорио је и о томе како је убица Божовић овим чином осрамотио читав српски народ, јер су српски и црногорски народ једно. Искористио је прилику и да каже како је у Црној Гори највећа срамота одлазак код неуропсихијатра, да подругљиво назове Цетиње “ центру црногорске господе“, али и да каже коју о крвној освети.

„Оштећене су три породице. Не може само Митровић да одређује да ли хоће или неће крвно да се освети, али се надам да до ње неће доћи“, навео је Здравковић, па изнео своје мишљење да у Црној Гори не можете да пређете улицу ако немате породичне или политичке везе.

Мила Мариновић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар