Почетна » Стара возачка пише казну до 30.000 динара

Стара возачка пише казну до 30.000 динара

од admin
0 коментар

Замена старих папирних возачких дозвола могућа и даље, али без новог документа „опасно“ седати за волан. Са потврдом из МУП да је предат захтев, може да се путује по Србији

ВОЗАЧИ који још нису заменили стару возачку дозволу новом, то и даље могу да ураде без последица. Међутим, у међувремену не смеју да возе. Уколико их полиција за воланом затекне с папирном дозволом у џепу – следи им казна до 30.000 динара.

Ако је стара дозвола истекла пре мање од пола године, возач ризикује казну од шест до 20.000 динара и два казнена поена. У случају да је папирној дозволи одзвонило пре више од шест месеци, предвиђена казна је од 15.000 до 30.000 динара, уз пет казнених поена и, на све то, још три месеца забране управљања возилом. Ни много немарнији возачи, односно грађани којима је довола истекла пре много година, такође не треба да брину. Нико им неће ускратити нову легитимацију, нити се тражи да поново полажу возачки испит.

Рок за коначну замену старих дозвола истекао је у суботу 10. јуна. Неке процене говоре да чак 300.000 возача то, ипак, није урадило. Они који су поднели захтев али још нису добили нову дозволу, са потврдом могу да возе по Србији, али не и да прелазе границу.

Нова возачка дозвола може да се набави или одласком у полицијску станицу или електронским путем. Захтев могу да упуте преко Е-управе грађани који имају чиповану личну карту. Ко се већ пријавио електронски, стигао му је код са којим, такође, може да вози по земљи.

– Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописан је рок до кога старе возачке дозволе важе за коришћење у саобраћају, а то је осам година од дана ступања на снагу Закона о безбедности саобраћаја, односно 10. јуна 2017. године. Рок важности старих возачких дозвола већ је продужен 2014. године за три године, а возачке дозволе на новом обрасцу почеле су да се издају од 1. јануара 2011. године – речено је, за „Новости“, у МУП Србије.

ТРИ НАКНАДЕ – 1.576 ДИНАРА

НАКНАДА за трошкове израде возачке дозволе је 255 динара, а тој суми треба додати и накнаду за издавање возачке дозволе од 621 динар, као и републичку административну таксу од 700 динара.

С. Б.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар