Почетна » Стигла је прва дугорочна прогноза за лето, погледајте шта чека Србију МАПА

Стигла је прва дугорочна прогноза за лето, погледајте шта чека Србију МАПА

од Други Пишу
0 коментар

Метеоролошки сервис Severe Weather  објавио је дугорочну прогнозу за цело лето широм Европе, а уколико се неко надао да ће бити нешто пријатније него претходне године, подаци не охрабрују.

Поменути сервис користи специјализоване моделе који дају прецизнију слику о томе какви би временски услови могу да буде у предстојећим месецима.

Један од најпризнатијих модела, ECMWF показао је да се широм централне и јужне Европе очекују температуре које ће бити изнад просека. Подаци су између осталог обухватили и Србију, а детаљном анализом утврђено је да ће у Србији температуре бити између један и два степена топлије него иначе.

Други модел који се користио у истраживању, УКМО модел, који користе службе у Великој Британији показао је такође да ће температуре бити изнад просека, али да ће бити мање падавина него иначе.

Што се конкретно тиче око саме температуре, процене су да ће оне бити веће између 0,5 и 1 степен од просека.

Да је став метеоролога исти широм Земљине кугле, потврђује и став стручњака из Северне Америке који тврде да ће температуре бити за један степен веће у Европи него на оне на које смо иначе навикли.

Ко год да је очекивао пријатније лето него претходних сезона, очигледно да неће имати разлога за оптимизам.

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за Нова.рс да и он очекује да ће температуре у Србији овог лета бити мало веће од просека, али да ће бити мање дана са екстремно високим температурама.

„Средња температура биће слична степен или два већа у односу на вишедеценијски просек, али са мањим бројем дана где ће температура бити већа од 35 степени“, истиче метеоролог.

Он додаје да су у питању периодичне промене, које се циклично понављају у просеку на 35 година.

„Некада имамо топлија и сушна лета, а на других 35 година их има мање. Дакле у питању су процеси који трају деценима. Оно што је још битно напоменути јесте да овакви модели не могу у потпуности да предвиде колике ће бити температуре, јер је то део виђења. Сваки модел своди се на вероватноћу, односно одступање“, наглашава Тодоровић.

„Прошлог лета, било је приближно 20 дана где је температура била изнад 35 степени, док ове године очекујем да тај број буде нешто нижи“, закључује он.

Данило Савић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар