Почетна » Стигле прве понуде за уџбенике, комплет иде и до 18.000 динара

Стигле прве понуде за уџбенике, комплет иде и до 18.000 динара

од Други Пишу
0 коментар

Куповина уџбеника за школарце и ове године биће велики издатак за кућни буџет. Поједине основне школе већ су послале спискове потребних уџбеника са ценама за наредну 2023/2024. школску годину, а њихова укупна цена износи око 18.000 динара. Ова цена, али и „напомена“ за све оне који се одлуче да посредством школе обезбеде школске уџбенике, разбеснела је родитеље који су своје незадовољство изнели на друштвеним мрежама.

Међу побеснелим родитељима је и Санела И. из београдског насеља Миријево, мајка будућег петака Младена, која за Нова.рс каже да „куповина књига преко школе није за свачији џеп“.

„Књиге су јако скупе, заиста сам изненађена. Заправо, и нисам, то нам раде сваке године, само не знам докле ће више тако. Поред енормно велике понуде, у очи упада и њихово јефтино поткупљивање да ће ученик који купи цео комплет добити гратис три свеске. Срамота. Сендвич или свеска, има ли разлике?“, пита се ова мајка.

Према понуди ове школе, сваки ученик који купи комплет уџбеника добија гратис 3 свеске А4 формата. У очи „упада“ и чињеница да у случају промене цена уџбеника од стране издавача, кроз задњу рату цена ће бити коригована.

„То значи да се цена књига врло лако може променити, навише наравно. Таман посла да снизе неку књигу. Притом, поједини уџбеници више ни не могу да се наследе, имам још двоје деце, па ви сад гледајте колико треба да дам само за књиге, да не говорим о потребном прибору за школу“, истиче ова мајка.

За српски језик и књижевност нуде се три књиге – читанка, граматика и радна свеска од истог издавача „Вулкана“, а њихова укупна цена износи око 2.800.

Даље, ту су и две књиге за енглески језик по цени од мало више од 2.000 динара, па географија, историја, биологија, математика, музичка култура информатика и техничко, а све од истог издавача „Нови логос“.

Уџбеник из ликовног и немачког језика су од „Клета“, а родитељима је остављен избор да на анкети прецртају уџбенике које не желе да купе.

Родитељи траже бројне одговоре
Поред ове објаве, један родитељ је приказао и „скриншот“ мејла који је упутио школи коју похађа његово дете, а у ком тражи одговоре на бројна питања.

„Који критеријуми су узимани у обзир при одабиру уџбеника, да ли можете да гарантујете одлазак на међународна такмичења деце с обзиром да се упорно инсистира на скупим уџбеницима, зашто родитлеји нису обавештени о свим могућностима од стране разредних старешина, да ли гарантујете да ће деца имати пет пута веће знање од деце која користе уџбенике Фондације Кавчић, да ли су потписани било какви уговори са издавачима, из ког разлога је промењен комплет књига у целости“, само су нека од питања упућена школи.

Учитељи и наставници бирају уџбенике за први и пети разред
Учитељи и наставници који ће од јесени предавати ђацима првог и петог разреда основне школе, ове године бирају нове уџбенике за те разреде, а издања за која се буду определили, користиће се од 1. септембра, у наредне четири школске године.

Нови одабир је у складу са Законом о уџбеницима, будући да ове школске године истиче период за који је важило претходно опредељење.

Закон предвиђа да се избор уџбеника врши за четири школске године, док се за школску годину у којој се први пут примењује нови програм наставе и учења, уџбеници бирају на период од једне године, а након тога следи ново опредељење, које обавезује школе да та издања користе четири школске године.

Међутим, закон каже и да „изузетно, одлуку о промени уџбеника може донети наставничко веће на образложени предлог стручних већа за област предмета, односно стручног већа за разредну наставу, о чему обавештава Министарство“.

На овај члан закона су се позивале школе које су раније изабране уџбенике замениле издањима Фондације „Алек Кавчић“.

Колико ђака добија бесплатне уџбенике
Министар просвете Бранко Ружић је средином прошле године рекао да ће Министарство за ову школску годину набавити бесплатне уџбенике за 88.900 ученика, од којих ће 29.000 остварити то право јер су из породица које су корисници новчане социјалне помоћи, док је око 41.000 ученика са овим правом из вишечланих породица.

У Беграду је део бесплатних уџбеника добило око 34.000 првака и другака, у вредности од око 50 евра.

Министарство за ученике од првог до четвртог разреда основне школе даје бесплатне уџбенике за математику, српски језик/матерњи језик, свет око нас, природу и друштво и страни језик као обавезни предмет.

Ђаци од петог до осмог разреда добијају књиге за математику, српски/матерњи језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

На списку наслова које родитељи морају да купе су музичко, ликовно, дигитални свет, други страни језик, техника и технологија, информатика…

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Сања Радовановић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар