Почетна » Штикле на клавиру, шампањац и храна у београдском Народном позоришту: Да ли је гала вечера скандал или нови пословни обичај?

Штикле на клавиру, шампањац и храна у београдском Народном позоришту: Да ли је гала вечера скандал или нови пословни обичај?

од admin
0 коментар

 

ФОТОГРАФИЈЕ свечаног стола на Великој сцени Народног позоришта и високе потпетице немарно ослоњене на клавирске дирке, у празној сали националног театра – покренуле су многе коментаре на друштвеним мрежама, с недоумицом да ли је могуће да је неко „изнајмио“ једну од најугледнијих институција културе за, очигледно, приватну вечеру. Овај догађај подсетио је и на друге преседане у театру иза кога је век и по постојања, између осталог, „прашину“ која се подигла око концерта Марије Шерифовић на истом месту, или спота Недељка Бајића Баје…

 

Уз претпоставку да је кућа од тог „перформанса“ имала конкретну материјалну добит (што је постало уобичајено и пожељно у данашње, тржишно време) поставила су се и питања да ли би било примереније да су гости уз чашу шампањца прошетали сценом, одржали коктел у фоајеу, а есцајг и тањире оставили за неко друго место. Убрзо се сазнало (такође на друштвеним мрежама) да је реч о празничној вечери за партнере и пријатеље међународног (портал) часописа „Буро“, који је недавно добио српско издање. Шта о свему овоме каже Ивана Вујић, управница Народног позоришта?

– У оквиру програма „Платформа“, организујемо сарадњу са најразличитијим уметницима, педагозима, па и светским порталима. Тако смо, између осталог, уприличили долазак чувеног Римини протокола, али и онлајн платформи које се баве културом, дизајном, модом, фотографијом, издаваштвом. Речју, креативном индустријом – објашњава Ивана Вујић – „Буро“ је таква платформа, лансирана 2011. године и данас присутна у десет земаља на четири континента.

Вујићева истиче да „Буро“ сарађује са најразличитијим ствараоцима и промовише светске уметничке иновације, као и да су имали више наступа у нашој земљи. Примера ради, у Народном музеју су најавили почетак рада у Србији, а у Белом двору приредили гала вече.

– На нашој сцени извођена је и класична музика са солистима Опере, али то нико није фотографисао. Национални театар и треба да ради гала програме креативних индустрија, као што је то случај са Метрополитен музејом у Њујорку. Јер, на тај начин зарађујемо средства која улажемо у сопствене програме. Подсећам да смо од 20. октобра до 8. децембра у нашем театру угостили уметнике Каирске опере, ХНК и ЗКМ из Загреба, Драматена из Стокхолма, СНГ из Љубљане, МНТ из Скопља.

 

Ивана Вујић,фото И.Маринковић

На питање да ли су понашање гостију и комплетан догађај били примерени угледу Народног позоришта, Вујићева одговара:

– Никакве бахатости није било, а што се тиче хране на сцени, она је била део гала вечери. Већ смо то имали у програму WОРЛД МИНДС. Гости су били највећи проналазачи света, нобеловци, који су држали предавања на просценијуму, а на сцени је послужен заједнички ручак… Уосталом, и храна представља позориште и извођење, то је представа за себе. Неспорно, од тога кућа има велику зараду, па ће део новца отићи и за чланство у Европској позоришној конвенцији за коју до сада нисмо имали средстава, а која ће омогућити наше позиционирање и учешће на светским фестивалима.

 

МЕТРОПОЛИТЕН МУЗЕЈ

УЛАЗНИЦЕ за „Мет гала“ (вечеру у Метрополитен музеју) коју традиционално организује модни часопис „Вог“, како пише на њиховом сајту, коштају 30.000 евра по особи, а 275.000 је закуп стола. Ове године, на тај начин, прикупљено је петнаест милиона долара. Листа гостију је до саме гала вечери тајна, а на списку су највећа имена бизниса и естраде.

В. СТРУГАР     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар