Почетна » СТИЖЕ ЈЕСЕН Следи драстичан пад температуре

СТИЖЕ ЈЕСЕН Следи драстичан пад температуре

од admin
0 коментар

Још данас и завршавамо с летом. Већ сутра улазимо у умерено топлу јесен са драстично нижим температурама, и то за 10 до 15 степени, најављује за „Блиц“ метеоролог Недељко Тодоровић.

Данас по подне следи наоблачење, које ће прво почети у Војводини, где ће донети пљускове и грмљавину. Током ноћи овакво време захватиће целу земљу.

– То ће бити права промена годишњег доба из лета у јесен. Од недеље следи драстичан пад температуре за 10 до 15 степени, тако да целе следеће недеље можемо очекивати да ће се максимална дневна кретати од 20 до 25 степени. Средином септембра време ће бити умерено топло и тада можемо очекивати да температура ваздуха буде од 25 до 30 степени – објашњава Тодоровић.Он каже да падавина неће бити стално, већ се могу очекивати локални пљускови, и да их неће бити у већој количини.

Нагли пад температуре, према речима др Наде Мацуре из Хитне помоћи, неће много сметати ни болесним ни здравим људима.

– Много лакше све подносимо када из топлог идемо у хладно. Добро је да је викенд пред нама и да ће многи људи због најављене кише остати у кућама. Ипак, они којима ће ово свакако сметати јесу астматичари, који на сваку промену морају да одреагују, затим реуматичари, који би већ сада требало да осете тегобе. Особе с високим крвним притиском такође могу да имају проблеме јер им је због врућине притисак падао – објашњава др Мацура.

Ноћу најтеже
Нада Мацура каже да су због високих температура људи уморни и имају несаницу, али да се телефони Хитне помоћи усијају када падне ноћ. Тако је, према њеним речима, у ноћи између четвртка и петка било чак 140 позива, што је својеврстан рекорд.

С. Тодоровић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twenty − 8 =