Почетна » Стиже папрено скупа јесен!

Стиже папрено скупа јесен!

од Други Пишу
0 коментар

Струја, храна, студентски домови, вртићи. Ове јесени чекају нас бројна поскупљења са којима ћемо тешко изаћи на крај. Званично нам је од првог септембра најављено поскупљење струје од 8,3%, то ће се свакако са собом повући и многа друга пускупљења. Како бисте се лакше спремили за овај цунами на ваше новчанике, за вас смо припремили списак ствари које ћете у јесени пред нама скупље плаћати. Ова листа, на нашу жалост, сигурно није коначна.

 

Струја

Струја ће за потрошаче поскупети од првог септембра – и то за 8,3 одсто. Поскупљења, захваљујући великом броју фиксних ставки у рачуну, неће бити превелика, али ћете без обзира на то, издвајати по неколико стотина динара више на месечном нивоу како бисте платили рачуне за струју.

Струја ће поскупети за 6,5 одсто без ПДВ-а, односно 8,3 одсто са ПДВ-ом од 20 одсто и акцизе од 7,5. Дакле, мање од 10 одсто које је најавио председник Александар Вучић. Израчунали смо и колики ће бити просечни рачун за струју.

Индустрија хране значајно ће осетити поскупљење струје.

Примера ради, можемо очекивати поскупљења пекарских производа – струја ту представља значајан елемент производње“, наводи економсита Саша Ђоговић.

С друге стране, професор Економског факултета Горан Петковић као пример великог потрошача електричне енергије наводи хладњаче.

Према томе, објашњава наш саговорник, поскупеће сви они производи који се замрзавају и хладе – риба и морски плодови, месо, замрзнуто поврће и воће, пецива.

Хотелске услуге и апартмани

Петковић је, коментаришући поскупљења навео и јавне просторе који користе светла као што су дворане или шопинг центри. Поскупљење неће заобићи ни хотеле, апартмане.

Приватни вртићи

Већина приватних вртића најављује поскупљење од 1. септембра. У једном вртићу у Батајници ће, на пример, родитељи морати да доплате 12.000 динара уместо досадашњих 5.500. Због тога већина размишља о томе да испише децу.

Родитељи деце која иду у један приватни вртић у Батајници били су непријатно изненађени када су, пре неколико дана, на огласној табли угледали обавештење да ће од 1. септембра уместо досадашњих 5.500 плаћати двоструко више. Дат им је рок од седам дана да се изјасне да ли ће деца остати у истом вртићу.

Свадбе и остала весеља

До краја године очекује се и повећање цена организација свадби од 30 одсто.

Ово је потребно, као усклађивање цена због раста цена намирница и кретања на тржишту које не зависе од ивент индустрије.

„Мој савет младенцима је да ако могу што пре обезбеде себи све услуге које су им потребне од локације, преко услуга декоратера, венчаница, музичара, фото-видео услуга и слично јер ће на неки начин ипак бити заштићени уговором око сигурности тога око чега су се договорили са организаторима”, рекао је Никола Јанковић, члан Упарвног одбора Евент индустрије Себије.

Студентски домови и мензе

Смештај и исхрана у ученичким и студентским домовима од наредне школске године биће скупљи, а ресорни министар Бранко Ружић сматра да је поскупљење оправдано, будући да цене нису мењане чак девет година.

Студенти у собама прве категорије ће, уместо досадашњих 1.860 динара месечно, плаћати 2.790; друге категорије – уместо 1.430 плаћаће 2.150; треће категорије – уместо 1.248 плаћаће 1.600, док ће академци који станују у собама четврте категорије уместо 1.144, убудуће морати да издвоје 1.500 динара месечно.

Скупљи ће бити и појединачни оброци у студентским мензама па ће тако доручак коштати 56 динара (до сада је био 40 динара). Ручак ће студенти уместо 72 динара, плаћати 120 динара, а вечеру 90, уместо садашњих 59 динара.

Министар је напоменуо да усклађивање цена смештаја и исхране са реалним трошковима живота повлачи и кориговање номиналних износа ученичких и студентских кредита и стипендија.

Тренутни износ месечне рате ученичког кредита и стипендије је 5.400 динара, а од наредне школске године биће 8.000 динара.

Студентски кредити и стипендије ће, уместо садашњих 8.400 динара, убудуће износити око 13.000 динара.

Најам и куповина станова и гарсоњера

Не требе бити превелики стручњак, како бисте знали да ће цене најма, али и куповине станова на јесен наставити да дивљају.

Актуелна ситуација када је реч о рату у Украјини, долазак страних држављана, чине тржиште некретнине непредвидивим и нестабилним.

Најскупља београдска општина, бар кад је реч о њаму становима, јесте Савски венац, док ћете најповољније проћи ако стан потражите у Земуну.

Просечан квадрат стана у новоградњи у Београду скупљи је за готово 700 евра у односу на 2019. годину. Пре три године, просечна цена је била 1.613 евра док је, према најновијим подацима Републичког геодетског завода(РГЗ) за други квартал текуће године, просек око 2.304 евра. На основу купопродајних уговора који се евидентирају у РГЗ, квадрат у престоници се могао купити у распону од 600 евра на периферији града до 9.545 евра колико је плаћен најскупљи у Београду на води.

Андрија Лазаревић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар