Почетна » Ничу још четири споменика без тендера, цена скоро 29 милиона

Ничу још четири споменика без тендера, цена скоро 29 милиона

од admin
0 коментар

 Уговор за израду споменика деспота Стефана Лазаревића је већ потписан и Београђане ће коштати 12,5 милиона динара. Овај споменик ће бити постављен између улица Гундулићев венац, Дринчићеве и Палмотићеве а израдиће га вајар Светомир Арсић Басара. У уговору се наводи да је реч о јединственом уметничком делу, те да је то и разлог због чега је све договарано директном погодбом без тендера. Иако је модел споменика већ постојао, односно изложен је у поставци Историјског музеја Србије, тиме није избегнуто плаћање „израде модела“. За то је издвојено додатних 2,5 милиона динара.

На исти начин изабран је и Зоран Кузмановић, уметник који ће израдити споменик Александру Дероку. Претходно је формиран Одбор за подизање споменика који је донео одлуку да се аутор ангажује по позиву. Према уговору који је већ потписан, овај посао коштаће 3,8 милиона динара. За овај споменик у уговору се не наводи где ће бити постављен. Оно што је заједничко и за један и за други споменик је да су уговори склопљени директно са уметницима, без преходног објављивања јавног позива.

Све то је део плана јавних набавки Секретаријата за културу Града Београда који је усвојен крајем 2020. године. Тај план предвиђа и трошкове од више од 21 милион динара за „консултанске услуге и пружање стручне помоћи у спровођењу и организацији урбанистичко архитектонских конкурса за израду идејних решења спомен- обележја на територији Града Београда“. Занимљиво је да су пре ангажовања консултаната већ потписана два уговора. За ову набавку, за разлику од осталих, предвиђен је отворен поступак јавне набавке.

Како се може видети у објављеној документацији на Порталу јавних набавки, власт Београда има намеру да подигне споменик Васку Попи. Процењена вредност овог уметничког дела је 5,8 милиона динара. Истим планом предвиђено је и да се изради скулптура Олге Јеврић, која би коштала око 7,8 милиона динара.

Бојана Анђелић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nineteen − 15 =